Whyreds kommande höstkollektion


Pic: Damernasvarld.se

En glad nyhet inför hösten är att Whyred kommer satsa extra mycket på skor och accessoarer med många väskor och smycken. Produkterna kommer delas in i fyra olika kategorier: casual, classic, everyday och sharp, beroende på vilket tillfälle de är tänkta att man ska bära dem. De nya skomodellerna kommer finnas i butik från och med slutet av juli och priserna kommer ligga på mellan 2 000 och 4 000 kronor.

Damselfly Spring Summer 11/12






Pic: Oraclefox

Riktigt fina smycken, gillar speciellt de lila ringarna på bilden längst upp till höger. Kolla in deras onlieshop här.

Maria Nilsdotter har öppnat en butik..




Pic: Chic.se

.. på Johannesgränd 1 i Gamla Stan i Stockholm. Såhär sa Maria till tidningen Chic:

– Det känns otroligt roligt att äntligen öppna en butik. Det är en viktig milstolpe i min karriär och känns som ett naturligt nästa steg. Eftersom det är en kombinerad butik, ateljé och verkstad har jag inrett den med saker som inspirerar mig. Det är ett virrvarr av grejer och konstiga objekt, lite som hos en galen vetenskapsman. Jag vill att de förbipasserande ska bli nyfikna när de går förbi och undra vad som försiggår därinne, säger Maria Nilsdotter.

Marias fina smycken kan du kolla in här.

Miu Miu Fall 2011 Campaign










Pic: Hailee Steinfeld by Bruce Weber.

Väldigt söt kampanj har Miu Miu till hösten. Eller vad tycker ni?

Platta skor







Underground - Wulfrun White Leather TeddyShoe



Skor från H&M som finns ute i butik nu!

Pic: Soyoungkang, okänd, wheredidyougetthat, shop.sivletto.nu, emma emwin

Balenciaga sandalerna och Pradas brogues har varit de mest eftertraktade skorna den här sommaren och som ni ser ovan så finns det just nu många alternativ om man vill ha platta skor med en bred sula à la Pradas.

Ida Sjöstedt



Ida har alltid 2-5 praktiker hos henne som hjälper till.



Pic: elle.se

Jag har alltid älskat Ida Sjöstedts kreationer och nu har ELLE fått privilegiet att få hälsa på henne och se lokalen där hon skapar sina underbara klänningar! Självklart kunde jag inte låta bli att visa er lite av bilderna.

Vill ni läsa intervjun med henne så hittar ni den här.

Banans



Bikini från H&M.


H&M 149 kr.



Pic: style.com, columbinesmille, elle.se, afterdrk

Än är det inte höst. Inspirerade av bananer visade Prada upp en kjol och en blus i ett fruktmönster som bland annat H&M har anammat.

Reptilmönstrat







Burberry Prorsum SS11.




Ormskinnsmönster hos MQ i Höst!




T-shirt från Miss Selfridge. Kostade £34, nu £17 på deras rea!


Kavaj och väska från Zara som finns ute i butiken nu!



Pic: Posh24 (x2), Sthlmstreetstyle, Style.com (x2), StylebyIsabelle (x2), Missselfridge.com, från Sofis Mode nr 25 (x2)


Nu börjar ormskinnsmönster bli allt mer populärt igen och jag tror att vi kommer att få se fler plagg liknande MQ:s hos andra kedjor i höst. Kolla bara på Vanessa Hudgens, hur snygg är inte hennes outfit?

Beyoncé 4


pic: elle.se

Idag släpper Beyoncé sitt nya album som bland annat innehåller låten Run the World (girls). Själv har jag bokat upp mitt exemplar av albumet på Cdon, men har du lite tur så kan du vinna ett album istället.
Tävla gör du här.

Versace för H&M






pic: rodeo.net/agnes-b/

Nu har jag fått reda på mer angående Versaces samarbetet. Totalt kommer det komma 40 plagg för dam, 24 för herr plus accessoarer och plaggen kommer vara plockade/inspirerade från år 1978 till idag. Och inte nog med det här, Donatella Versace har även gjort en särskild pre-spring kollektion som kommer säljas endast online från den 19:e januari 2012.

Nevermind








Photography – Macushla Burke
Model – Christina Dietze @ Chadwick, Melbourne
Styling – Christina Dietze and Macushla Burke

Vad passar väll bättre än de här bilderna nu i sommarvärmen? Skönt att solen äntligen börjat visa sig igen!

Fjädertatuering


Pic: adaras.se

Blev riktigt sugen på att själv beställa en likadan fejktatuering som Ida på bilden eftersom jag inte vill ha en riktigt tatuering men tycker det är väldigt snyggt. Fjädermotivet på bilden kostar 39 kr och du hittar den här.

Färg ska det vara




Pic: wheredidyougetthat.com

Jag har tröttnat på alla modebloggare som går klädda i svart från topp till tå, därför vill jag göra tummen upp till Karen som vågat på sig en outfit helt i färg. (klänning från DVF och väska från Zara för er som undrar) Tycker att fler borde våga detta, speciellt under den tråkiga höst och vintersäsongen, därför är jag inne på att själv designa lite plagg som kommer finnas i min butik.

Modekollo 2011.

Rea på Jolina och Joel


pic: joeljolina.se

Idag startar Jolina och Joel sin rea kl 06.00. Brukar finnas mycket fint att fynda så jag tänker vara på plats tidigt för att komma långt fram i kön. Butiken stänger 19.00.

Lilla Brogatan 23, Borås.


Abbey Watkins Illustrationer












Pic: Tobacco and leather


Jag ser verkligen upp till de som är duktiga på att illustrera och som har en egen stil och Abbey Watkins är en sådan. Hon är 22 år gammal, bor och studerar textildesign i Manchester och driver även bloggen Tobacco and Leather. Här ser ni en del av hennes verk, men på hennes blogg finner ni fler.

Haute Living July 2011








Pic: Eva Longoria by Greg Lotus.

Superfina foton på underbara Eva. Gillar platsen de har valt och att de har valt att ta med djur.

Tankarna går


Pic: Mulberry fall 2011 campaign. Tati & Julia by Tim Walker.

Har funderat intensivt de senaste dagarna på vad jag vill arbeta med fram tills Fashiondays i september och något som jag kom på tidigt, redan under inspirationsveckan på modekollo, var att jag skulle göra ett butikskoncept.

Som ni vet så gjorde vi det i skolan i höstas, men då var det grupparbete och jag kunde inte göra precis som jag ville men det har jag chansen att göra nu. Just nu är jag inne på att göra en butik med kläder i blandad prisklass där jackor, skor och väskor kommer kosta lite mer (eftersom jag personligen tycker att de är värda att lägga ut mer pengar på) medan de andra plaggen kommer vara billigare. I nuläget har jag inte bestämt så mycket mer än att den här Polly Push väska från Mulberry kommer finnas i sortimentet.

Har ni något förslag på hur jag kan göra min butik eller på någonting som ni tycker saknas/eller som ni är trötta på i de vanliga butikerna så får ni mer än gärna berätta er åsikt så kanske jag kan använda idéen i min butik.

Modekollo 2011.


Vinn en resa till New York Fashion Week


pic: damernasvarld.se

Nu har du chansen att vinna ditt livs resa till New York Fashion Week för att se odd Mollys visning på front row. I priset ingår flyg tur och retur samt hotell. Tävla gör du här.

Sista tävlingsdag är 11 juli.

Sophia Amoruso










pic: refinery29 via oraclefox

Som ni vet så älskar jag att kolla in i andras gaderober och det är likadant med någons hem. Här ser ni ägaren av Nasty Gals webshop, Sophia Amorusos, hem som är noga utvalt.

Rea på FACE


pic: facestore.se

Idag kl 10.00 startar FACE sin märkesrea med upp till 50 % rabatt. Butiken har öppet fram till kl 20.00.

Stora Brogatan 15, Borås.


Inspiration


pic: stockholmstreetstyle

Snygg vardagslook med en av mina favoritväskor just nu, PS1, naturlig sminkning med markerande bryn, blommigt och så gubbskor. Fint!

Glad Midsommar


Photography by Kait Robinson/bentrovato.

Hoppas ni får en underbar midsommarhelg allihopa :) Hörs igen på måndag!

Pamela Love AW11






pic: oraclefox

Jag kan inte få nog av det här märket. Älskar allt de gör och deras höstkollektion är inget undantag!

Giuseppe Zanotti kopior



pic: sthlmstreetstyle, carolineblomst

Till hösten kommer dessa snygga kopior att komma in i Topshops butiker. Håll utkik!

Vad jag köpte igår






Ring från Ragladys egna märke Raggirl.


Har länge letat efter en transparent skjorta och nu hittade jag den perfekta inne på H&M. Den andra kavaj/kimonon kommer också från H&M (den jag visade tidigare idag) och så kunde jag inte låta bli att köpa YSL-kopian som har blivit min nya favoritring!

Mönstrat


H&M 499 kr.


One Teaspoon 899 kr och 799 kr.




H&M 399 kr.

Finns väldigt många olika mönster på kläder just nu men de här två är bland mina favoriter. Du hittar de från One Teaspoon på Nelly.com.

H&M:s nya designsamarbete..








pic: wendylam

.. är Versace! Kollektionen innehåller dam-och herrplagg samt accessoarer och ett antal inredningsartiklar (bl.a. kuddar och ett överkast). Kläderna på damsidan domineras av klänningar med nitat läder, siden och färgstarka tryck. Enligt H&M har Donatella Versace, kreativt ansvarig för Versacemärket och den som skapat kollektionen, gjort en tillbakablick i modehusets historia när hon ritat plaggen och det har även gjort några nytolkningar på ett par Versace-klassiker.

Kollektionen släpps den 17:e november!




Shoppingtips i H&M:s butiker


99 kr.

Den guld/silvriga väskan jag visade härromdagen finns i butik nu..


.. och även skorna!



399 kr.


249 kr.


299 kr.


499 kr.

Gårdagen



Godmorgon! Igår var jag i Göteborg för att träffa Sandra och vi lunchade och shoppade och jag hittade några fina saker som fick följa med hem. Visar vad lite senare och under dagen kommer även lite shoppingtips att komma upp!

Ring från märket TFR



Den här ringen hittar du på nelly.com för 149 kr.

Filippa K:s höstkollektion


pic: emmaelwin

Till hösten kommer Filippa K lansera ett nytt koncept under namnet Soft Sport som kommer bestå av kläder som är tänkt att man ska ha på sig på sin fritid och som är sköna att slappa i. Kollektionen går i färgerna svart, beige, gråmelange och nude och består av totalt 15 olika plagg.

Priserna ligger på mellan 600- 1 400 kr och kommer säljas i Filippa K:s egna butiker och hos utvalda återförsäljare.

H&M August 2011


pic: wendylam

Kommer bli en riktigt bra höst med många fina plagg från H&M. Min personliga favorit är den fårullsimiterade jackan längst upp eller så den nedanför.

Vad jag köpte igår


Tröja Tommy Hilfiger. T-shirt One Teaspoon (köpte den på Nelly outleten lördagen 11 juni).




Hösttips



Lindex.


Tiger of Sweden.

pic: sofifahrman, emmaelwin, carolineblomst

Snygga shoppingtips som kommer till hösten. Älskar jackan från Tiger!

Dagens rea



Vad jag köpte visar jag imorgon!


Redan när jag kom vid halv 11 tiden var det smockat av folk så att jag knappt fick någon parkeringsplats. Eller lättare sagt, jag gjorde mig en egen på en gräsplätt i en skogsvrå. Efter en och en halv timma var jag nöjd och klar och bilden är tagen vid lunchtid då jag gick och som ni ser var det inte så många i butiken just då.

Vill ni också åka dit och fynda kläder och skor till halva priset så ska ni ta er en sväng dit imorgon. Öppetider och vägbeskrivning hittar ni här.

Festivalskänsla



Spells Jewellery Lookbook.


Kustom Spring 2011 Campaign.


Free People April.








Nasty Gal.



pic: elle russia may, fashiongirl, nastygal.com

Nu börjar det dra ihop sig till alla sommarens festivaler. Hade inte varit fel att gå runt klädd såhär.

Transparent kjol




pic: posh24.se, nelly.com

Vanessa Hudgens klär verkligen i sin genomskinliga kjol. Vill du också ha en liknande så hittar du den här från märket Esmeralda på Nelly.com för 349 kr!

Rea på butiken Hemma hos oss


pic: hemmahos-oss.se

Idag startar butiken Hemma hos oss sin rea med 30-50 % på allt i butiken. Du hittar butiken på Industrivägen 8 i Sandared.

Dagens plåtning







Min assistentkompis Vinita fixar håret på modellen Ida.




Veronica, Ida och Emma.






Plåtningen till Therese Fredmans SS12 lookbook gick jättebra trots regn och en massa knott. Var riktigt roligt att få vara med och hjälpa till och jag har lärt mig en hel del. Nu är det bara att vänta ett år tills man får köpa hennes klänningar och jag vill inte ha en, utan flera. Helt otroligt underbara.

Mulberry Polly Push Lock



Kolla in den här snygga nyheten från Mulberry. Helt underbar!

Modekollo Dag 5 # Lunch, mingel och avslutning





Lite av allt vi har gjort under veckan.


Avslutningsvis åt vi lunch tillsammans med en del av föreläsarna som vi haft under vår inspirationsvecka och minglade runt med dem och efter vi avnjutit maccarons och jordgubbar med vitt mousse samlade vi ihop oss för att prata om vårt egna arbete som vi ska göra under sommaren. Arbetet går ut på att vi ska skapa/göra något eget, så som en kollektion, modeillustrationer eller fota, med hjälp av vår nya kunskap vi fått under veckan och med idéer som dykt upp längs vägen. Resultatet kommer visas under Fashiondays 28 sep-1 oktober i höst!

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 5 # Workshop på Textilhögskolan



Med hjälp av valfri bokstav skulle vi skapa varsitt klädesplagg. Här ser ni våran :)


Kan ni se vad alla har för bokstav?






Idag besökte vi THS och fick göra en jätterolig workshop tillsammans med Linnea som hade modeillustrationen med oss igår och så en tjej som precis avslutat första året på textil och produktutvecklingsprogrammet. Tyvärr hade vi bara några timmar på oss att få all information, börja skissa och välja tyger och sen sy ihop allt så det var precis att man hann (vi valde att hoppa fikat. hehe).

Modekollo 2011.

Nästa: Lookbookplåtning


Reklambladet inför höstkollektionen.

Idag ska jag var med när Therese Fredman fotar sin lookbook för vår och sommarkollektionen 2012. Ska hjälpa till vid sminkningen, stryka kläder och assistera med annat som behövs. Kommer bli så roligt! Bilder kommer ikväll :)

Célinekopia



Den här väskan som påminner mycket om den populära Céline luggage shopper bagen hittar ni på Nelly.com under märket Awear. Priset ligger på 399 kr!

Modekollo Dag 4 # Workshop på Nordisk Designskola





Här ser ni mina moodboards!


Efter vi hade vår inspiration var det dags att skapa ett tryck utifrån den.


Vi hade färg, penslar, svampar, sprayburkar m.m till vårt förfogande.




Jag valde att göra ett par renhorn utifrån min moodboard.


Såhär blev det tillslut på mitt vita linne som jag inhandlade på Ginas rea idag.


Avslutningsvis gjorde vi en workshop på Nordisk Designskola där vi fick välja att arbeta efter två olika teman: asiatinspirerat eller skandinaviska avtryck, varav jag valde det sista. Först fick vi klippa och klistra i en massa tidningar för att hitta inspiration och därefter fick vi ta våra idéer och göra dem till verklighet genom ett tryck nere i deras labb. Var otroligt roligt och jag hade velat göra fler än ett linne men som han sa så är det bara att köpa akrylfärg och göra det hemma!

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 4 # Drivhuset



Drivhuset är en stiftelse som hjälper unga att starta och driva sina egna företag. Det spelar ingen roll om man befinner sig i idé, starta eller drivafasen, de hjälper till med rådgivning och utbildning och det är gratis för alla studenter att använda deras tjänster. Av Janne, som ni ser på bilden, fick vi en snabbföreläsning över hur man startar och driver sitt företag och vad man bör tänka på.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 4 # Olof Händén





Efter lunch fick vi träffa Olof Händén som arbetar som fotograf och driver sitt eget företag. När han var i 18-års åldern bläddrade han i franska Vouge och drömde om att fotografera för dem. Riktigt så blev det inte men han är väldigt nöjd ändå. På sin meritlista har han flera stora tidningsjobb, bland annat för ELLE och DV. Just nu har han gjort klart Ljungs kampanjvideo (som vi fick se först av alla!) som han vanligtpris fotar mycket för. Favoritmodellen som han plåtat är Elsa Holsk, för hon ser både bra ut och är riktigt riktigt proffsig!

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 4 # Illustrationsworkshop









Tre av mina illustrationer.










Linnea från modedesignprogrammet på THS hade en workshop med oss i Ginahuset där vi skulle få prova på att göra olika illustrationer efter fyra tekniker; kollageteknik, vattenfärg/tusch, linjeteckning/mönster och framhäva/teckna accessoarer; med hjälp av fyra olika siluetter. Var väldigt roligt men jag önskar att vi hade haft mer tid än 15 minuter på varje station/bild.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 4 # Gina Tricot









Första stoppet för torsdagen var på Gina Tricots huvudkontor och här var det strängt fotoförbud på alla avdelningar och på alla kläder, därav anledningen till de tråkiga bilderna. På Ginas åtta våningar har varje avdelning varsin våning, exempelvis underkläder, accessoarer och denim. Det var mycket intressant att gå runt och kolla och varje avdelning har sina egna inköpare och designers som sitter bredvid varandra och jobbar tätt ihop.

För att få inspiration till sina kollektioner brukar de åka på inspirationsresor till de stora städerna så som New York, Miami och Milano och de besöker Premier Vision två gånger om året för att kolla in trenderna om kommer och secondhand butiker (där varje varugrupp hänger var för sig, exempel en hel stång med army kläder).

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 3 # Care of Carl





Care of Carl är en webbshop som säljer kläder till män som inte orkar eller inte hinner åka in till köpcentrum för att handla sina kläder, som bryr sig om hur han ser ut och som vill ha sina kläder snabbt. Därför arbetar de med och säljer många lokala varumärken som finns runt omkring Boråstrakten.

Någonting som
också utmärker dem är att de inte använder några måttabeller utan de kollar hur stora deras prover de får hemskickade är och skriver det på hemsidan och uppmanar sedan sina kunder att själva jämföra och mäta deras favoritplagg hemma.

Besök hans webbshop här.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 3 # Nelly



På kundtjänstavdelningen jobbar man 07.00-02.00 på natten, varje dag året om!


På Nelly sitter alla tillsammans och har likadant bord, även deras VD.


Här visar fotografen Tobias vart de hade plåtningarna förut..


.. och sen fick vi se vart de höll till nu.


Tidigare bestod catwalkvideosen av att modellen gick tre steg fram sen tillbaka (gamla studion)..


.. nu ser den ut såhär! Skillnad va?




Deras lager var sjukt stort och alla hyllor var numrerade och ordning och reda på.


Två inköpare berättade om hur de jobbar på deras avdelningar och deras ansvarsområden.


Höjdpunkten för hela veckan var (enligt mig) att besöka Nellys huvudkontor och jag blev inte besviken. Företaget har växt otroligt mycket de två senaste åren, som många kanske vet, och de har mer än fördubblat sin personal. Grundaren Jarno Vanhatapio jobbar fortfarande kvar (fast han äger det inte längre) och något som kan vara roligt att veta är att de första skulle sälja underkläder och då planerade de att heta stringklubben.se :D

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 3 # Syverket





Det fanns många olika maskiner här ex. overlock, knappmaskin och för prägling.




Syverket var vårt andra stopp för dagen och här syr man allt möjligt på uppdrag för olika företag, men man hittar även på egna mönster och gör egna produkter. Under 60-talet bestämde sig politikerna i Sverige att man skulle sluta att producera saker här och flytta allt till Kina eftersom det var mycket billigare här, så nästan alla fabriker lades ner men har nu på senare tid börjat starta upp igen och körs för fullt.

Modekollo 2011.

Nya Sofis Mode



Backstage med Caroline Winberg.




Tips på saker i butik nu.


Snygga plåtningar.


En lista på skönhetstips samt lite kändisskvaller om sommaren.


Köpte ni också nya Sofis Mode igår? Vad tyckte ni? Själv är jag väldigt nöjd, tycker den var mycket inspirerande och det fanns mycket roligt att läsa om. Nu kan du dessutom prenumerera på tidningen och få den hemskickad direkt i brevlådan. Läs mer om erbjudandet här.

Modekollo Dag 3 # ACG-Gruppen



Företaget startade redan 1921 och de hade lite gamla maskiner kvar i entrén.




De hade utvecklat ett gaderobssystem för arbetare där man tryckte på en skärm och fick ut kläder.






Algot Johansson var mannen som startade företaget ACG-Gruppen som nu säljer maskiner till textil och konfektionsindustrin. Reimar Västerlind, som han som guidade oss hette, berättade hur viktigt det är att skapa nya jobb genom att utveckla produkter och han var tydlig med att berätta att det inte finns några gratisbiljetter genom livet, utan det är bara att arbeta hårt och få kunskap och sedan kommer erfarenheterna.

Modekollo 2011.

Ibland har man tur



Igår besökte vi bland annat alla avdelningar på Nelly och senaste numret av deras magazine hade precis kommit in så vi fick varsitt ex! Magazinet innehåller mycket roligt att läsa, bland annat repotage med Caroline Winberg och Nhu Duong, snygga och inspirerande kollage och fina plåtningar!

Nästa: Gina Tricots huvudkontor kl 09.00.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 2 # Anna Ståhl och Johan Svanehed





Anna Ståhl är inköpare på Hemtex och berättade hur hennes jobb ser ut och hon berättade i stora drag hur det ser ut när en kollektion tas ut, från inspiration till färdigt plagg. Hon berättade att för att vara inköpare bör man vara driven, nyfiken och gilla siffror.

Johan Svanehed arbetar på företaget New Waves Group vars egna företagen är bland annat Craft, Seger och Clique. De omsätter nästan 5 miljarder kronor per år och förrutom att de säljer deras egna varumärken så har de även så kallade licensmärken så som Umbro och Speedo som de får sälja i vissa förutbestämda länder.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 2 # Teija Bruhn



Teija är en erfaren designer som har jobbat med bild och färg i över 40 år som bland annat gör dukar för Orrefors. Hon gav oss en massa tips på vad man ska tänka på i branschen och hon berättade roliga historier om saker hon upplevt och om goda samarbeten med fabriker och vilka stunder i hennes karriär som varit viktigast för henne. Hon uppmanade oss att välja med hjärtat vad vi ville göra och berättade att det kanske inte är det självklaraste som du ska göra, utan om du kollar noga så kommer du att hitta din grej i livet!

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 2 # Grafisk design och Blåkläder





Två föreläsare under dagen var Daniel, som var lärare på Nordisk Designskola och undervisade i grafisk design, och Tor Åhman som arbetade på Blåkläder. Båda berättade hur de kommit dit som de är idag och en bra exempel på att det inte alltid blivit som man tänkt sig var Tor som började med att läsa till advokat i USA, för att sedan byta till Birkley college och läsa design, till att få jobb på Chanel och nu arbeta med produktutveckling på företaget Blåkläder. Han trivdes oerhört bra där han var idag och han visade verkligen att textil och design inte bara handlar om kläder och mode, utan produkter tas även fram för ett speciellt användsningsområde och det är lika roligt att jobba med det.

Daniels lektion ska vi få bygga vidare på på torsdag då vi ska vara nere på skolans ateljé och göra tryck på t-shirtar och linnen!

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 2 # Nordisk Designskola



Minna Engström Heino heter rektorn på skolan.


Varje elev får en egen arbetsyta och de vill att det ska kännas som att man sitter på ett riktigt kontor.


Skolan har ett eget märke, Esmeralda, som säljs på Nelly.com!


Här ser ni en massa kläder som de gjort åt företaget.




Skolan har haft samarbete med bl.a. Reebok och Hippson.




Nordisk Designskola är en yrkeshögskola med tre olika program: modedesign, sportdesign och skodesign. Dessa utbildningar är 2-åriga och förrutom dem har de även korta kurser och distansutbildningar. Sedan i höstas har de ett eget märke, Esmeralda, som säljs på Nelly.com och det finns även en rad andra egna varumärken på skolan.

Skolan verkar superbra för den som vet att den vill bli designer och sedan 17 år tillbaka gör de ett årligt besök på Hermés för att se hur de tillverkar sina produkter och för att få en förståelse för att all skinntillverkning av skor och väskor inte är dålig. Dessutom får varje utgångselev designa varsin scarfs med inspiration från Norden som Hermés designavdelning sedan kommentarer. Häftigt!

Modekollo 2011.

ELLE Juli 2011



Intervju med härliga Cameron!





Läs om och kolla in modellerna som varit med i boken "Northern Women in Chanel".


Läs mer om Cornelia och vart hon hittar inspiration och om hennes kreativitet!






Tidningen kom ut i butik i fredags!

Modekollo Dag 2 # Cay Bond



Vi fick ta del av hennes senaste halvårsanalys som handlar mkt om naturen.


Cay Bond är en mycket känd trendanalytiker inom modevärlden som arbetar för Promostyl som ger ut trendböcker inom olika områden med information om hur det ut i tiden just nu. Cay har skrivit på Promostyls trendbok Influenser under 30 års tid nu så hon har stor erfarenhet av branschen.

Föreläsningen började med att hon direkt förstörde vår bild av mode och trender genom att berätta att trender inte är mode, utan företagen följer bara den trendinformation som finns och ändrar lite för att göra den till sitt eget. För att vara en analytiker som tar fram den här trendinformationen krävs det att man ser vad som pågår just nu och att man förstår det.

Varje halvår sammanstället hon en övergripande rapport över hur dagsläget ser ut och den senaste handlade mycket om miljö och att man måste se till att massproduktionen går bort. I Kina exempelvis är man mycket mer medveten om sin historia och designersens krav är kvalité och långsiktighet vilket vi i Sverige är raka motsatsen till. Tipset hon gav oss var att vi skulle vara kritiska som konsumenter och fråga personalen i butiken vart en viss t-shirt är gjord och hur fabrikerna ser ut med mera. Då kommer vi med krav och så småningom kommer företagen förstå att de måste ändra på sig.

Kolla in Promostyls olika trendböcker här.

Modekollo 2011.

Andra dagen avslutad



Det är full rulle hela dagarna som gäller och som ni har märkt under dagen så blir det mycket Modekollo här på bloggen just nu och anledningen är för att det är det enda jag gör i princip den här veckan plus att jag inte hinner med att kolla runt på nätet och följa de sidor jag brukar göra. Nu sova!

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 1 # Moodboards





Som avslutning på dagen fick vi göra våra egna moodboards med inspiration och jag, Linnea och Valzone gjorde en med starka kulörer à la Jil Sander och Proenza Schouler. På den andra bilden ser ni några av de andra gruppernas verk.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 1 # Josefin Strid





Josefin Strid har jag också skrivit en del om här på bloggen. Just nu är hon nominerad till Årets Rookie och syns i många modemagasin, bl.a. DV, med sina fina hattar och accessoarer. Anledningen till att de inte visar hennes kläder är för att hon har tröttnat på damkläder och därför innehåller hennes vårkollektion för 2012 enbart herrkläder. Totalt har hon gjort sex kollektioner hittills.

Ni hittar hennes hemsida här. Och allt hennes material från skolan här.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 1 # Therese Fredman



Therese Fredman har jag pratat om väldigt många gånger här nu på bloggen så de flesta vet väll nu vid det här laget vem hon är, men hur hon kom dit hon är idag har jag aldrig berättat. Therese läste modedesign i Milano under ett års tid efter gymnasiet och för att kunna starta ett eget företag tog hon kvällskurser i bl.a. mönsterkonstruktion, marknadsföring och redovisning. Pengar till startkapitalet jobbade hon ihop i Köpenhamn under en kort tid och nu har hon drivit sitt märke Diis i 1,5 år.

Som jag berättat tidigare var det Therese som vann H&M:s designtävling som de hade tillsammans med tidningen ELLE, så hon fick hennes klänning uppsydd och fick gå i den på ELLE-galan. Bilden ovan är framsidan av de blad som hon skickar runt till butikerna på höstkollektionen och hon hade även med sig sin inspirationsbok och skisser till sommarkollektionen 2012 som än så länge är hemlig vilket var väldigt roligt att se och jag kan avslöja att den innehåller väldigt många fina klänningar i snygga skärningar och material!

Diis säljs bl.a. på bubbleroom. Du hittar alla återförsäljarna här.

Modekollo Dag 1 # Textil och Modefabriken



Alla designers får en egen inkubator där de kan ha sina saker.




Det finns symaskiner och alla möjliga hjälpmedel till hands.


När man blivit ett AB sitter man på nedervåningen i Market Place lokaler.


Textil och Modefabriken är en organisation som hjälper unga och oetablerade designers att få fart på sin verksamhet genom att stå för stöttning, kunskap och olika resurser. Att ha en inkubator, en egen liten arbetsplats, är gratis det första året och sedan om man vill stanna kvar efter det kostar det 500 kr/månad. För att bli antagen skickar man in en affärsidé och lite olika skisser till dem och sedan gör de en bedömning och bestämmer vilka som ska få chansen att utveckla sin idé.

Tanken är att alla företag och designers som har varsin inkubator ska så småningom bli så stora att de tar steget vidare till att bli ett Aktiebolag och flytta ned till MarketPlace lokaler där bland annat Josefin Strid håller till just nu.

Modekollo 2011.

Nästa: Intervju i radio



Har massvis av bilder att visa er från gårdagen så de kommer att komma upp med jämna mellanrum nu under dagen. Schemat för dagen är lagt på Nordisk Designskolan där vi ska få träffa ett antal företag, men först ska jag och två till bli intervjuade i radio. Jag blev nämligen haffad på stan efter att hon hade sett min modekollopåse och hon undrade om jag ville komma och prata i deras morgonprogram tillsammans med några andra aspiranter och mitt svar blev självklart ja :)

Modekollo Dag 1 # Mindmaps



Sebastian Kjersén är en av ledarna under Modekollot och han har läst både på en dansk designskola och på Beckmans och under tiden har han lärt sig massor om hur man skapar mindmaps som är ett sätt att komma igång med sin tankeverksamhet och en metod för att skapa.

Här ser ni en övning som vi fick göra där vi skrev allt som man accessoerar med ett visst märke och sedan bytte man plats med andra grupper och skrev på deras. Slutligen fick man bara brainstorma och skriva första saken som kom på när man såg ett ord och meningen är att allt ska komma ut i den här processen och att man sedan ska kunna gå tillbaka och läsa och få inspiration.

Modekollo 2011.

Modekollo Dag 1 # Studiebesök på FOV



Varpningen sker i deras lokaler här i Borås.


Solvning. Mycket fler lameller än i labbet på Textilhögskolan..


.. och även grymt mycket mer resurser på trådar!


I Borås sköts även färgning..


.. och de testar alla tyger i labbet så att de klarar av det de ska!


Det första vi gjorde efter att ha blivit välkomna och fått presentera oss för varandra var att göra ett studiebesök på FOV som står för Fodervävnader. Det är ett ledande företag i världen som ständigt tar sig an nya projekt och försöker utveckla sig och ta fram nya material. I framtiden hoppas de på att kunna färga kläder utan att använda vatten och att man kunna köpa ett plagg och själv ändra färgen på dem.

FOV finns i Borås, där vi besökte, och i Dalsjöfors och de har ca 100 anställda och omsätter cirka 150 miljoner om året. Var mycket intressant att se de stora maskinerna och få höra hur de jobbar ute i det verkliga livet och hur det fungerar.

Modekollo 2011.

Mörkblå kavaj


pic: emsedge.elle.se

Hade jag bott i Stockholm hade jag bums sprungit ned till COS-butiken på Biblioteksgatan för att kolla om den här kavajen som Emma köpte häromveckan fanns kvar. Hur fin är inte den?

Nylon Mexico








Sky Ferreira by Justin Hollar.

Fina och annorlunda bilder med snygg styling. I like it!

Basgaderob


pic: emsedge.elle.se

Alla vill vi väll ha en bra basgaderob, men hur många väljer att lägga sina pengar på "tråkiga" baskläder när man vill köpa andra saker? Om ni också känner som jag, att ni borde bli bättre på detta, så kan jag tipsa er om att Emma Elwin just nu har börjat göra en lista över de basplagg som hon tycker är bra byggstenar för gaderoben och först ut är t-shirten!

Nästa: Modekollo


Snejana Onopka for Set A/W11 Lookbook.


Idag är första dagen på modekollot. Klockan nio ska vi träffa allihopa och få ett mer utförligt schema om vad som händer alla dagar. Berättar mer om dagen när jag kommer hem igen!

Modekollo 2011.

Nystart


Photography by Curtis Eberhardt/bentrovato.


Efter att ha bloggat i snart 3,5 år med ett namn som inte riktigt stämmer överens med innehållet har jag nu beslutat mig för att starta upp en ny. Har även gjort några småförändringar som att min kategori What´s new numera heter Modenyheter eftersom att jag i fortsättningen kommer att inrikta mig enbart på mode.

Jag vet att det finns några läsare som vill att jag ska skriva mer om mig själv och min vardag, men jag kommer fortsätta som jag gör eftersom jag fortfarande inte tror att ni är intresserade av vad jag gör varje vardag. Däremot kommer jag att fortsätta att skriva om saker som händer rörande mode och självklart om min utbildning på Textilhögskolan.

Har även lite andra nya idéer men ingenting är klart än så det kommer dyka upp så småningom.

Gör er redo att bli inspirerade, nu kör vi!

Alla inlägg nedanför detta är gamla som jag vill ha kvar

Vissa inlägg ville jag ha med till min nya blogg så därför har jag lagt över dem.

Köpenhamn 2011 #5



In till stan åkte vi metron som inte hade någon chaufför ;)




Efter en lång dag gick vi till en restaurang och åt.


Det blev chicken fajitas för mig :)


Fr vänster. Linda, Sandra, Linda och Mimmi.




Såg en snygg väska inne på COS!


Såg boken jag tipsade er om inne på Urban Outfitters!


NAG STORE hade mycket fina saker..


.. men den här butiken är mitt bästa tips till er, på Kronprinsensgade 14!


Hela staden levde mode, det var modevisningar på gatan..


.. och olika events inne i butikerna värda att köa för!


Kvällen avslutades på ett café där vi såg den här roliga skylten ;)


Blev inte så mycket tid kvar till shopping efter att vi hade ätit lunch/middag men vi hann lite grann iaf och som alltid så är H&M tusen gånger bättre utomlands än i Sverige. När vi klev in i deras butik på Ströget så var det som taget ur deras sommarkampanj, nästan alla varor fanns och det var bara att låta sig inspireras. Så småingom började det spöregna och efter att butikerna stängde vid sex begav vi oss mot Tivoli där bussen skulle gå ifrån och gick och satte oss på ett kafe. Sedan stod vi ute i en halvtimma och väntade på bussen i regnet vilket inte var så roligt och nästa gång har vi bestämt oss för att sova över så vi hinner shoppa lite mer :)

Köpenhamn 2011 #4



En väldigt snygg Alexakopia såg vi.








Klockan två var det modevisning på en scenerna!






Mycket folk var det som kollade!












På mässan fanns en hel del Alexa och Bayswater kopior av olika slag och vissa var riktigt snygga som den på bilden näst längst upp. När vi hade kollat på de flesta företagen på modemässan passade vi på att kolla på en modevisning innan vi gick som var riktigt bra och med en hel del snygga kläder!

Köpenhamn 2011 #3







Min andra favorit på mässan var smyckesmärket Tokyo Jane.








Byxor från ZE - ZE.












Glittriga skor (som hos Malene Birger AW11) fanns hos Menbur..


.. och Dixie!


Enligt säljarna på företaget Tokyo Jane så skulle det finnas många butiker i Göteborg som sålde deras märke och han bad mig gå in på deras hemsida för att kolla på deras återförsäljare men nu när jag gjorde det så stod det bara Smycka i Partille. Resten var butiker i Sthlm och andra städer samt accessora.se.

Köpenhamn 2011 #2











Favoriten på hela mässan var Pilgrim som hade mkt fint!












På mässan gillade jag Pilgrims smycken allra mest. Var verkligen hur fina som helst och deras monter likaså! Såg dessutom ett annat smyckesmärke som tydligen ska finnas på en massa ställen i Göteborg men som jag inte har sett någonstans. Bilder på de kommer senare idag.

Köpenhamn 2011 #1





Det första vi gjorde var att gå in på CIFF-mässan i Bella Center.


Där kunde man kolla på höstens plagg hos massvis av olika företag.






Fanns en hel del snygga skor, men några av mina favoriter såg jag här..










Ugglor var ett tema som syntes hos många. Både på kläder..


.. och på smycken så som halsband!




Portföljväska från Nypd.




Bussen från Borås gick klockan sex på morgonen vilket betyder att vi gick upp strax innan fem och det var riktigt tungt att komma upp eftersom vi hade gått och lagt oss sent kvällen innan. Väl ute möttes vi av snöstorm men som tur var genomfördes resan som planerat ändå. Vid 12-tiden var vi framme i Bella Center och modemässan som var jättestor och full med kläder, skor och accessoarer.

Fler bilder kommer imorgon!

Mitt besök på outleten





Stod i tidningen idag att det var över 250 personer som stod i kön när portarna slog upp till outleten kl 10.00 igår morses. Var glad att jag och pojkvännen bestämde oss tillslut att komma någon timma senare för att slippa de värsta köerna. Hittade några saker som fick följa med hem, vad visar jag imorgon!

Just nu



Ananas och nya ELLE och Damernas Värld.

Nellys sommaroutlet


Bild från förra årets outlet.

Just nu är det VIP-shopping på Nellys Quality Outlet på Åhaga i Borås. Självklart missade jag att anmäla mig innan 22.00 igår så jag får glatt vänta tills imorgon då den riktiga öppningsdagen är.

Fotokurs i sommar


pic: emelieohlsson.blogg.se

Möttes av den här bilden på startsidan idag och blev väldigt intresserad då jag älskar ljusa bilder och alltid velat kunna ta så fina bilder som den här ovan själv. Köpte ju som ni vet en systemkamera i höstas men har ännu inte fått tummen ur att lära mig grunderna och gått ifrån autoläget, men det ska jag få lära mig nu under sommaren!

Kampanjpriset för kursen är just nu 399 kr, anmäl dig här.


Just nu



Har varit och tagit årets första dopp i sjön tillsammans med pojkvännen och nu sitter och jag och bläddrar i Influence med MK och Ashley Olsen.

Gårdagens detaljer


Kavaj H&M Conscious Collection. Shorts Gina. Klocka Michael Kors.

Just nu



Sitter jag och klipper och klistrar till min inspirationsvägg inför sommaren.

En dagens för ovanlighetens skull


Byxor Lindex. Jacka H&M. Linne One Teaspoon. Halsband Cubus.

Stockholm



Gick till Marc Jacobs butik för att köpa den gula väskan som jag sett..


.. men verkligen alla gula var slut! Och inga nya fanns att beställa :/

Såg den här ljusbruna clutchen istället som jag förälskade mig i.



Först när jag kom upp till Stockholm igår så gick jag först på intervjun och sedan hade jag några timmars shopping framför mig. Kom naturligtvis inte ihåg vilken gata Zanzlöza Zmycken låg på (som jag alltid brukar gå till) men det blev en sväng till Urban Outfitters, NK för att kolla på Mulberrys fotobok som jag jättefin, PUB och sen kollade jag in Marc by Marc Jacobs butik som jag inte har varit inne i än. Gick även förbi COS (som öppnar nu på fredag) och så Aldos butik som var i full gång att göras i ordning :)

Nästa: Stockholm


Photography by Andrea D’Aquino.

Jag har inte berättat detta innan, men jag har fått en intervju med modemagasinet som jag skickade in en ansökan till för några veckor sedan. Så nu när det här inlägget kommer upp sitter jag på tåget påväg mot Stockholm :)

Shoppingkväll på Topshop





Provade den här virkade klänningen som kostade 849 kr.


Igår var alltså jag, Mimmi och Sandra på Topshops shoppingkväll tillsammans med ELLE, men vilken besvikelse. Jag brukar inte klaga på saker och ting, men det var faktiskt inte alls bra om man jämför med lanseringen av Rachel Zoe på Lindex med CHIC. Någon från ELLE kom inte ens och alla fick inte varsin goodiebag som de hade lovat, utan man var tvungen att köpa något. Kön var jättelång och de hade inte fyllt på med några nyheter från det att de stängde tills shoppingkvällen startade. Vi gick därifrån ganska snabbt och drog ut istället.

Lanseringen av Rachel Zoe för Lindex i Göteborg



Idag kan du vinna dessa shorts på Chic:s hemsida, länken finns längst ned.




En DJ var på plats och skötte musiken!


De som ville fick en make-up lagd av Maybelline och tips om vårens färger!


CHIC:s modechef Hulda Andersson var på plats..


.. och hon hade själv klätt tre dockor på scenen med tre trender!


Ett superfint pris lottades ut bland besökarna..


.. dessa Miumiu skor som Carmen Kass använt på kampanjbilderna :)


De 300 första fick varsin goodiebag, vad den innehöll visar jag lite senare!



Igår kväll var jag och Sandra på lanseringen av Rachel Zoes stylinguppdrag för Lindex. Kön utanför var jättelång och det var en bra bit över 300 personer som kom för alla goodiebagsen tog slut i ett naffs. Såg en hel del söta blommplagg, men det blev inget köp. Förrutom att det lottades ut ett par Miumiu skor så kunde man även vara med i en outfittävling där priset var en resa för 2 personer till L.A. Passade även på att prata lite med Hulda om hur det är att jobba på en modetidning och hon gav mig många goda råd och tips och var hur gullig som helst, precis så som jag har fått uppfattningen av att hon är :)

Varje dag lottar Chic ut ett plagg stylat av Rachel Zoe, tävla här.

Borås Citys Modevisning



























Var väldigt mycket folk ute i centrum igår och många stannade till för att kolla på modevisningen. Jag, Erika och Emma valde att gå på den sista visningen, klockan två, och totalt medverkade tjugotre butiker. Håret på modellerna stod Helenes Beauty Center för och sminkningen Make-up Store. Det enda tråkiga med dagen var att det var molnligt och ganska kallt, men som tur inget regn :)

Elin Kling kollektionen på H&M Nordstan











Gick inte upp lika tidigt som förra gången så nu stod det redan ett tiotal personer i kön när jag kom dit vid halv 8. Kändes som att det räckte att köa i 2,5 timmar när jag ändå bara ville ha väskan och eventuellt kavajen. Tyvärr kom jag hem tomhänt för inget levde upp till mina förväntningar, speciellt inte väskan som såg slarvigt gjord ut plus att den kostade 500 kr, inte värt det enligt mig.

Kan däremot berätta lite andra roliga saker för er. Tjejen som stod bakom mig i kön hade åkt ända från Norge för att köpa kollektionen! Hon ville ha nästan alla plagg (!) och vad jag såg så såg det ut som att hon fick tag på det mesta! De enda sakerna som det bara fanns ett fåtal av var halsbanden (8 st) och den vita clutchen, så de gick åt väldigt snabbt, även den långa mönstrade klänningen försvann direkt men annars tror jag att alla i kön fick tag på iaf ett plagg :)


Elin Kling kollektionen på H&M Nordstan











Gick inte upp lika tidigt som förra gången så nu stod det redan ett tiotal personer i kön när jag kom dit vid halv 8. Kändes som att det räckte att köa i 2,5 timmar när jag ändå bara ville ha väskan och eventuellt kavajen. Tyvärr kom jag hem tomhänt för inget levde upp till mina förväntningar, speciellt inte väskan som såg slarvigt gjord ut plus att den kostade 500 kr, inte värt det enligt mig.

Kan däremot berätta lite andra roliga saker för er. Tjejen som stod bakom mig i kön hade åkt ända från Norge för att köpa kollektionen! Hon ville ha nästan alla plagg (!) och vad jag såg så såg det ut som att hon fick tag på det mesta! De enda sakerna som det bara fanns ett fåtal av var halsbanden (8 st) och den vita clutchen, så de gick åt väldigt snabbt, även den långa mönstrade klänningen försvann direkt men annars tror jag att alla i kön fick tag på iaf ett plagg :)


Show Up Fashion Award 2010



De 200 första fick välja varsitt par skor bland över trettio olika modeller!


Några av mina klasskamrater.


De sex finalisterna som yuryn valt ut från dagens modevisning.




Vinnarens kreation på catwalken såg ut såhär!




Gårdagen var väldigt lyckad men jag är riktigt ledsen över att jag missade modevisningen under dagen som tydligen var grymt bra. Under kvällen delades det ut priser till de sex bästa designersen varav vinnaren fick priser på en summa över 1 miljon kronor (det ni!). Därefter spelade Oskar Linnros i ungefär fyrtiofem minuter och mina klasskamrater skulle absolut så mitt i gröten nästan längst fram så man blev knuffad hit och dit men vi såg bra iaf ;)

Cuffs från Lindex



Igår fick jag mitt paket från Lindex innehållande cuffsen. Eller tja det var en, jag tänkte inte på när jag beställde dem att man inte fick två stycken :D

H&M Conscious Collection





Igår kom mitt paket från H&M med mina två favoriter från Conscious kollektionen. Den vita uppfyllde alla mina förväntningar men den beige/guldiga var inte lika bra. Den satt väldigt bra men den var för kort tyckte jag så kanske borde ta en större storlek, eller så lämnar jag tillbaka den. Har inte bestämt mig än.

Vad jag köpte i Stockholm



Orange matt läppstift i färgen Dare.


Träskor från Moheda från Nilson Shoes.

Mina nya väskor från Italien









Här har ni mina två nya älsklingar som jag köpte i en vintagebutik i Rom. Betalade 100 Euro för YSL väskan och 700 för den från Pollini. Har ingen aning om vad man brukar lägga ut och vad som är rimligt, men enligt mig var det två fynd som jag är riktigt nöjd med!

Vad jag köpte i Italien





Var tvungen att köpa lite smink med tanke på Sephoras priser ;)


Ram från Zara Home!


Blev få saker men lite dyrare under min Italienresa. Inget klädesplagg faktiskt, vilket är väldigt ovanligt för att vara mig, men i och med mina två väskfynd så var jag mer än nöjd :) Ni ska få se dem senare under veckan!

Vad jag köpte i torsdags


H&M 99 kr.




Innan Topshops shoppingkväll i torsdags gick jag till Åhléns för att införskaffa ett matt rosa läppstift som vi sett på Jil Sander och Diane von Furstenbergs sommarvisningar. Liksom förra gången hade inte Make Up Store inte exakt den rosa färgen jag ville ha, men hon som arbetade där tipsade mig att det går lika bra att använda enbart en läppenna över läpparna så nu ska jag testa det!

Vad jag köpte förra veckan







Hittade både kavajen och linnet när jag var inne i H&M:s butik i Nordstan i förra veckan. Fanns bara en massa stora storlekar kvar, men på ett annat ställ tillsammans med några andra kläder hittade jag dem i rätt storlek så blev jätteglad :) Byxorna köpt jag under lanseringen av Rachel Zoe för Lindex.

Ny bikini



Äntligen har min efterlängtade bikini kommit! Passar perfekt och för en gångs skull såg den ut exakt likadan i verkligheten som på alla bilder jag sett :)

Vad jag köpte igår











Köpte lite saker i Göteborg igår som sagt. Den bruna clutchen har jag ju visat er i ett kollage tidigare och en sån ring har jag velat ha ett bra tag, likaså med halsbandet. Det blåa linnet tänkte jag skulle passa bra i Italien och det andra köpte jag bara för att jag inte kunde låta blir helt enkelt :D

Vad jag köpte i fredags




Henri Lloyd.

Vad jag köpte i onsdags





Kollade in NK:s nya märke (som jag skrivit om här på bloggen) One Teaspoon och jag hittade ett linne därifrån som fick följa med hem.

Min nya klocka





Har glömt bort att visa er min nya klocka som jag har köpt. Blev den från Michael Kors som ni ser och hittills trivs jag riktigt bra i den!

Ring från Fashionology



Av en
slump hittade jag butiken & Stig P och gick in och där hittade jag den här underbara ringen som jag har kollat in på nätet så många gånger. Ville även ha ett halsband men bestämde mig för att beställa den från deras hemsida ifall att jag ångrade mig, men nu ångrar jag att jag inte köpte den istället ;)

Nytt från Köpenhamn





De här två sakerna köpte jag på H&M i Ströget. Har provat tröjan innan, men den fanns inte i min storlek då. Köpte även en ring på resan, visar imorgon!

Min nya väska





I tisdags var jag och fikade med min kompis Sofia som har varit au pair i USA under ett års tid. Snäll som ho är så köpte hon med sig den här väskan till mig när hon åkte hem. Tack Fia!

Vad jag köpte idag



Den här t-shirten fick följa med hem idag. Märket är Samsoe Samsoe.

Basplagg från Filippa K


Canon IXUS Special Edition Bag





Det var den här som jag letat efter som en galning och enligt Elgiganten i Nordstan så fanns det enbart två exemplar kvar i hela Sverige, i Jönköping, men när jag var på Media Markt i Borås så hade de inte börjat sälja dem än och trots att hon inte fick hämta en på lagret till mig så gjorde hon det. Det kallar jag service! Blev så himla glad och tackade henne typ tusen gånger :)

Detaljer: Daria Continental Wallet från Mulberry






Detaljer: Fårskinnsjackan








Mulberry Bayswater





Här är min älskade Mulberryväska. Blev den präglade med mockainredning innuti.

Garden Collection

Först i kön på plats utanför Nordstan redan kl 6, men min dag började 04.15 då jag gick upp ur min säng, åt en macka och tog bussen in.

Dröjde enda tills tjugo över 7 innan någon mer kom och gjorde mig sällskap i kön och när klockan började närma sig 9 var det minst sagt kaotiskt för då kom det några tjejer som tyckte de hade rätt att ställa sig längst fram och tykna var de med när en tjej sa till dem att ställa sig sist i kön.

Det hela slutade dock lyckligt eftersom H&M personalen kom ut och sa till alla runt om ingångarna att de var tvungna att ställa sig i kön, annars skulle de inte komma in. Men en av tjejerna jag pratade mycket med fick sin skinnjacka uppriven av en av de tykna tjejerna, medan en annan blev slagen i ansiktet och en blev knuffad så att hon trillade, så för vissa gick det hemskt till.

Jag fick iaf tag på det jag ville ha mest, båda rosklänningarna och jag blev så glad eftersom det bara fanns 7 av den vita och 8 av den röda. Stod och höll i sex sammanlagt så om någon jag kände hade sagt till innan att de ville ha en så hade de kunnat få en :)



Jag kunde inte bestämma mig för en, så jag tog båda!






Den här ser precis likadan ut som den khakifärgade jackan, bara att den beige inte ingår i Garden Kollektionen sa personalen. Vet inte varför.

The Jimmy Choo Saga

Så mycket prat, förväntningar och spekulationer kring H&M:s gästkollektion. Så mycket väntan på att den ska komma ut i butik och så äntligen blev det den 14 november..

För vissa (bland annat jag) så började dagen redan vid 7 på morgonen där vi stod och köade i 3 timmar för att vara en av dem som hade chansen att få tag i det där plagget eller den där accessoaren som man siktat in sig på så länge.

Tiden gick sakta, men så fort den började närma sig 10 började klockan ticka fort, riktigt fort och vips som det var så var allting över och man gick hem med sin stora påse med ett leende på läpparna. För det var vad det var, en saga utan dess like som blev sann för en del och jag är så glad att jag var en av dem :)

För de som är intresserade så tänkte jag visa lite bilder från dagen som gått.


Beroende på vilken placering man hade i kön fick man en viss färg på bandet och ett klockslag då man fick tillträde till damaccessoarerna och skorna. Själv stod jag 38:e i kön och fick ett gult.


Klockan 10.00 öppnade de dörrarna och då gällde det att skynda sig att ta så många plagg som möjligt av de man ville ha och jag lyckades få tag i 3 olika plagg. (Skinnlegginsen försvann nog snabbast plus tunikan med paljetter som jag hann ta en av).


Den speciella damaccessoaravdelningen var avgränsad med stängsel och många vakter.


Max ett armband/par skor av varje sort gällde som regel, men man fick gärna köpa 2 olika armband om man vill.




Dessa skor hade jag siktat in mig på, men de hade valt att inte tillverka några i storlek 41. Mkt dåligt!


Hade även riktigt tur när jag skulle gå in till den enskilda avdelningen för accessoarer. Lyckades hamna 2:a i kön och eftersom ingenting ur kollektionen tagit slut, så kunde jag välja och vraka vad jag ville och den här väskan tog jag först, men valde bort den sedan.






Detta köpte jag till mig själv..


.. och den här fick min pojkvän!

Vår bok till vårt projektarbete

På begäran presenterar jag det som står i vår bok Den lilla guiden till din balklänning som är en av våra slutprodukter i vårt projektarbete.

Boken har 3 kapitel.

  • Inspiration
  • Hitta din balklänning via Internet
  • Sy själv

Det bästa med bokens upplägg är att du kan gå från att veta 0 till att hitta din balklänning. Om man redan vet hur ens klänning ska se ut, så kan man alltså hoppa över kapitlet om inspiration. Otherwise, read and enjoy ;)



Inspiration

Att hitta inspiration är lätt, bara man vet var man ska leta. Här har vi tagit fram ett antal sidor där du kan hitta dina favoritdesigners och kändisar. Välj och vraka bland olika visningar från alla världens hörn.

Modevisningar

www.style.com/fashionshows/designerdirectory
Här kan du se bilder från alla de kända stora designernas modevisningar. Bra uppdelat med förstasida där de olika designerna är uppdelade i bokstavsordning.

www.style.com/video/
Vill du se modevisningen istället för bilder från dem så kan du använda länken ovan.

Kändissidor
http://modette.se/Mode-och-skonhet/Marken/
Jättebra sida med många kändisbilder, både från röda matten och från modevisningar.

http://www.posh24.se/kandisar
Här kan du klicka på din favoritkändis och se massor av bilder att inspireras av.

Tidningar
http://www.vogue.co.uk/
Bra inspirationstidning som även har en hemsida där du kan se olika modevisningar och trender.

http://www.elle.com/fashionshows/
Den populära modetidningen Elle har även en hemsida som visar det senaste modet på catwalken.


En annan sak som vi varmt rekommenderar och som vi personligen tycker är mest inspirerande är att åka på en utlandsresa. Man får så många nya intryck och får ta del av nya kulturer och stilar i landet som ger fler valmöjligheter och öppnar upp dina ögon.

Vår resa gick till London.



Köp din klänning via Internet

För dig som inte har hittat någon balklänning i en affär, inte har tid att virra runt på stan eller har orken att stå i ett trångt omklädningsrum och prova klänning efter klänning, finns det ett smidigare alternativ: Internet.

Då kan du i lugn och ro sitta och klicka dig runt till olika hemsidor och spana in utbudet. Enkelt, smidigt och säkert, men alla går inte att lita på. Det du bör tänka på innan du gör din beställning är att undersöka vilka villkor som gäller för just den hemsidan du vill beställa ifrån. De flesta hemsidor har sina egna regler och villkor.

För att underlätta för dig har vi redan valt ut några hemsidor som vi anser går att lita på. Hoppas att du hittar det du söker!

Hemsida: http://missmolly.se/
Ca pris: 1000 - 3000 kr
Frakt: 150 kr
Egna mått: Nej, bara färdiga storlekar
Returrätt: Ja. Du kan lämna tillbaka klänningen eller byta inom 7 dagar efter att du fått den
Leveranstid: 14 - 21 dagar
Betalningssätt: Via bankkonto
Affär: Nej
Positivt: Väldigt fina och prisvärda klänningar. Bra att det går att returnera och få beställt efter egna mått
Negativt: Hemsidan är på danska och även de mejl du eventuellt får vid frågor eller beställningar





Hemsida: www.marinadesign.se/butik
Ca pris: 1000 - 4000 kr
Frakt: 139 kr
Egna mått: Nej, bara färdiga storlekar
Returrätt: Ja, du har reklamation och ångerrätt i 14 dagar efter att du mottagit varan
Leveranstid: Beror på vilket märke du väljer
Betalningssätt: Förskottsbetalning till bankgiro, faktura (tillkommer 29 kr), delbetalning (om du väljer en dyr klänning)
Affär: Ja, på Västra Ringgatan i Enköping
Positivt: Det finns mycket att välja bland
Negativt: Det kan vara lite krånligt då det finns olika märken som har olika storlekar och leveranstider





Hemsida: www.angelinas.se
Ca pris: 1500 - 3000 kr
Frakt: Beror på paketets vikt
Egna mått: Nej, bara färdiga storlekar
Returrätt: Ja, 14 dagars ånger-och bytesrätt. Dock inte på specialbeställda klänningar över 3000 kr
Leveranstid: Max 3 veckor
Betalningssätt: Förskottsbetalning till bank/postgiro eller via Payson (tillkommer 30 kr)
Affär: Nej
Positivt: Stort utbud till bra priser, med både långa och korta balklänningar
Negativt: Skulle vara bra med fler betalningsalternativ






Hemsida: www.annsfbk.se
Ca pris: 1600 kr - uppåt
Frakt: 0 kr
Egna mått: Ja
Returrätt: Nej, inte om du köper efter egna mått
Leveranstid: 4 - 12 veckor
Betalningssätt: Bankgiro, sedan valfritt
Affär: Ja, i Malmö
Positivt: Du kan välja själv färg på din klänning och det är fri frakt på alla klänningar
Negativt: Delbetalning, först 1400 kr. Resten vid leverans eller faktura (faktura 15 kr)






Hemsida: http://dromklanningar.se/
Ca pris: 3000 kr - uppåt
Frakt: 175 kr
Egna mått: Ja
Returrätt: Nej, inte om du köper efter egna mått
Leveranstid: 4 - 8 veckor
Betalningssätt: Alla utan kontant betalning
Affär: Nej
Positivt: Mycket fina drömklänningar
Negativt: Kostar från 3000 kr och uppåt





Hemsida: http://www.balklanning-balklanningar.com/
Ca pris: Under 2000 kr
Frakt: Beroende på vikten
Egna mått: Ja
Returrätt: Nej, inte om du köper efter egna mått
Leveranstid: 4 - 8 veckor
Betalningssätt: Alla utan kontant betalning
Affär: Nej
Positivt: Du kan få en klänning som en kändis har och de har svenska storlekar. De brukar ha rea innan jul där man kan hitta många klänningar till låga priser
Negativt: Deras hemsida fungerar inte ibland

Få en klänning som Beyonce för 2100 kr.




Hemsida: www.bridaloutlet.se
Ca pris: 1100 kr - uppåt
Frakt: 150 kr
Egna mått: Nej, bara färdiga storlekar
Returrätt: Ja, om du returnerar den inom 14 dagar och tar kontakt med dem en vecka efter att du mottagit klänningen. Du står för frakten
Leveranstid: 3 - 5 dagar om de finns i lager. Beställda tar 3 - 4 veckor
Betalningssätt: Alla
Affär: Ja, i Stockholm
Positivt: 40 - 60 % lägre priser än motsvarande klänningar i handeln
Negativt: Varje klänning har ett antal färger man kan beställa, du kan inte välja helt själv




Andra tips på hemsidor som kommit upp efter arbetet:

http://www.dresses4u.se/
http://www.ramonadesign.se/
http://www.marklesley.co.uk/Bridesmaids-Prom.html
http://www.rachelelbazcouture.com/index.php



Sy själv

Hittade du ingenting på Internet? Eller är du en kreativ person som vill ha en liten utmaning? Då sla du definitivt fortsätta läsa detta kapitel som handlar om att sy sin egen klänning!

Fördelar med att sy själv:
Billigt
- Tyg och tillbehör kan du få för under 500-lappen
Valfrihet - Du får själv välja stil, färg, material och storlek. Valet är ditt!
Välbefinnande - Vi lovar! Blir klänningen som du hade tänkt dig kommer du bli glad och känna dig stolt över dig själv för att du lyckades!

Nackdelar med att sy själv:
Tid
- Att sy kan ta sin lilla tid, beroende på hur nogrann du är och vad du har för tidigare kunskaper. Du får vara berdd på att lägga ned ett par dagar!
Osäkerhet - Du kan aldrig veta hur resultatet kommer att bli

Funderar du fortfarande? Varför gör du det? Det enda du har att förlora är tid. Kanske misslyckas du första gången, därför rekommenderar vi att du först testar att sy din klänning på ett billigare tyg, kanske till och med ett lakan. Eftersom att det bara kostar ett par hundralappar är det absolut värt att prova att sy själv. Drömklänningen kan bli din!

För bästa resultat, följ dessa steg:

1.
Börja med att fundera på hur du vill att din klänning ska se ut. Ett hett tips är att spana in vårt inspirationskapitel.
2. När du vet hur du vill ha den, skissa ned designen på ett papper. Om du inte lyckas få ner dina idéer och tankar på papper, kan du klippa ut och spara de bilder som har inspirerat dig. Då blir det lättare för dig att minnas och visa din design för andra.
3. Ta med dina bilder till en tygaffär för att hitta mönster och tyg som matchar din egendesignade klänning. Det är väldigt svårt att sy utan ett färdigt mönster, därför bör du ha ett mönster som grund som du sedan kan ändra detaljer på. Detta är speciellt viktigt om du känner dig oerfaren och osäker på att sy.



Borås har alltid varit en textilstad och har därför ett stort utbud textilier till låga priser, ett exempel på en billig och bra tygaffär är "Skroten" i Kinna.

4. Passa på att ta hjälp av personalen som oftast är kunnig och kan ge goda råd. Vill du veta vad man bör tänka på när man syr på chiffong? Eller undrar du vilken slags nål du ska använda? Ingen fråga är för dum! Glöm bara inte att köpa tillbehör så som mönsterpapper, tråd, tygsax och kanske en dragkedja.
5. Läs igenom mönstret så slipper du oväntade överaskningar. I vissa fall kan mönstret vara på engelska och då är det smart att översätta allt till svenska innan du börjar sy.
6. Rita ut mönstret i din storlek på ett mönsterpapper och klipp ut. Nåla fast mönsterdelarna på tyget och rita av dem med en tygkrita och klipp ut tyget. Ibland står det i mönstret hur man sparar tyg genom att placera ut mönsterdelarna på bästa sätt.
7. Nu kan du börja sy! Om det uppstår problem längs vägen kan du fråga någon kunnig person i din närhet eller ringa en sömmerska för råd. Läs igenom mönstret för att se var problemet kan ha uppstått så kanske du kan lösa det själv. Lycka till!



Lite om oss:

Vi är två tjejer som går i 3:an på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på ekonomi. Vi är båda mycket kreativa och tycker om att måla, pyssla och spela musik. Ingen av oss har några större erfarenheter av att sy, förrutom den kunskapen vi fått i syslöjden, vilket inte är särskilt mycket.

Med boken ville vi visa om det går att sy själv och framförallt om det blev billigare än att köpa en. Och eftersom Daniellas klänning kostade totalt 360 kr och min 300 kr (alla tillbehör är medräknade, så som dragkedja, tråd, mönsterpapper, mönster och tygkrita) har vi bevisat att man kan komma undan väldigt billigt genom att sy klänningen själv. Vi blev även väldigt nöjda med våra klänningar och vi ska använda dem på balen (Daniella) och jag ska använda min när vi springer ut på studenten.


Här är Daniellas grymt snygga balklänning i mörkblå chiffong.



Jag hoppas att ni kommer att få användning av informationen som vi har skrivit i vår bok!
Vi hade först tänkt trycka upp en massa böcker och sälja för en 20-lapp (för att enbart ersätta det vi lagt ut) men enda problemet var att vi hade vart tvungna att betala 50-60 kr styck för varje bok, så detta blev alltså inte genomförbart.

Men är det någon som har någon fråga, så är det bara att fråga på. Jag svarar mer än gärna :)

Vårt projektarbete år 2009

Istället för att göra något vanligt som att ta reda på mer om ett ämne och skriva en rapport om det, så har jag och Daniella bestämt oss för att vi vill göra något roligt och annorlunda.

Efter att vi diskuterat ett tag kom vi på ett gemensamt "problem" som vi och alla andra tjejer i trean har: nämligen att hitta den perfekta balklänningen! Och så föddes idén till vår guidebok som skulle hjälpa alla tjejer att hitta den klänningen som de alltid drömt om. Boken tar dig från vilsen och utan idéer genom inspirationsprocessen och till att du har din klänning i handen.

Eftersom väldigt många syr upp sina klänningar hos sömmerskor nuförtiden, och för att vi själva var nyfikna, så bestämde vi oss för att sy upp våra egna klänningar och bevisa (om vi nu lyckades då vill säga) att man kan sy sin egen klänning utan några som helst förkunskaper..

Vi började med att besöka Skroten i Kinna som har stort utbud och är väldigt billiga. Här hittade vi både mönster och de tyger vi skulle ha och vi fick alltihopa för under 500-lappen vilket var superbra eftersom vår idé med projektet, förrutom att man ska hitta sin drömklänning, är att den ska vara så billig som det bara går och att den ska matcha summan som tjejerna svarade att de kunde tänka sig att betala i vår undersökning och vi lyckades!

Bild från en annan tygaffär i Kinna som jag inte kommer ihåg namnet på.


Eftersom vi ville att alternativet Köpa din balklänning i butiken också ska finnas med i vår bok så åkte vi till Göteborg för att besöka alla balklänningsaffärer som fanns i centrum. De vi kollade in var: Premier, Briliant och Ramona Design.

På Ramona Design såg vi en kort skönhet!


Jag hittade en helt underbar klänning på just butiken Ramona Design som jag köpte, därför bestämde jag mig för att sy min studentklänning istället för balklänning som Daniella skulle göra.



Själva syprocessen delade jag upp på tre dagar. Första dagen mätte jag ut alla delar nogrannt så att ingenting skulle bli fel. Andra dagen sydde jag en provklänning på ett gammalt lakan och tur var väll det för på baksidan av överlivet lyckades jag vända en av delarna med avigsidan uppåt.



Fixade inte till längden på provklänningen eftersom det bara var övning.


Tredje dagen höll jag på från klockan halv 3 på dagen till halv 1 på natten och resultatet blev hur bra som helst! För att inte få den där tråkiga helt vita vanliga klänningen så valde jag att sy fast ett spetstyg på överlivet och alla steg i syprocessen gick bättre än förväntat.







Piffade upp den ytterligare med en spetskant längst ned!


Eftersom det kostade 1 300 kr att köpa en underkjol på Ramona design så bestämde jag mig för att sy min egen när jag ändå var i farten. Var väldigt lätt och jag använde ett resårband i midjan för att hålla uppe den och en lite tunnare vajer (köps på metervara på järnaffärer) längst ned i en tunnel som jag sydde till för att underkjolen skulle orka hålla ut klänningen.



Såhär blev resultatet!


Bokens innehåll presenterar jag i nästa inlägg!

Labbarna i väveritekniken



Genom att fylla i det här..


.. och det här..


.. får man det här tyget.


Och de här är våra två långa dukar som vi har gjort!




I kursen väveriteknik har vi ju haft labbar som ni vet och efter vi var klara med dem skulle vi skriva en liten rapport och lämna in och hur min såg ut ser ni på första bilden. Har varit en väldigt rolig kurs och vi får när som helst gå ner till väverilabbet och väva en till duk om vi skulle vilja! Själv ska jag be mamma att hjälpa mig att folla och fixa till dukarna på de två sista bilderna så att jag kan börja använda dem :)

Labb i väveritekniken



Först fick vi bestämma bindning och rita upp den, sedan lägga in den i datorn..


.. för att sedan överföra den till maskinen och få den vävd!




Förra veckan hade vi vår gjärde uppgift i väverilabbet och den här gången fick vi göra en bit tyg på de elektroniska vävstolarna. Var väldigt lärorikt eftersom vi fick följa hela processen från det att man ritade mönstret och band upp det på en pappersbit (bild 2) till att mata in det i datorn och överföra det till maskinen!

Dagens lektion



Först fick man välja två färger..


Sedan fick vi spola upp våra färger på fem olika spolar per färg.


Tillsist: ladda maskinen med spolarna och sedan köra igång!


Såhär såg en av mina dukar ut!


Idag hade vi vår tredje praktiska lektion i väverilabbet och vi fick alltså göra våra egna dukar! Var jätteroligt :) Fick göra en massa uträkningar sedan på hur mycket duken kostade att tillverka och det låg på runt 30 kr, helt sjukt tyckte jag. Bilden som ni ser längst ned på en av mina dukar blev mest på mönstret som var vid kanten ser jag, det är alltså rutorna som är det riktiga tygmönstret!

Andra labben i väveriteknik



Dagens lektion bestod av laboration i väverisalen där vi fick lära oss att göra en speciell knut som vi sedan använde för att förlänga de trådar som gått av i vävstolen (eller lättare sagt, som läraren gjorde sönder åt oss för att vi skulle laga dem!). Var lite pilligt, men mycket lärorikt och roligt. Madde var expert på att trä trådarna genom den så kallade skeden som jag hellre skulle vilja kalla för kamm :)

Väveriteknik







Var meningen att den nya kursen skulle börjat i måndags, men eftersom vår lärare var sjuk då, så blir det alltså första gången idag. Har svårt att tro att det kommer bli roligare än kursen Ledarskap & Kommunikation, som vi påbörjade i tisdags, men vi har några labbar iaf så det blir inte enbart teori som tur är :)

Rapport i kursen Materiallära



Var i Göteborg igår och hade filmkväll med tjejerna i klassen. De flesta sov över men jag valde att åka hem för idag ska vi jobba med vårt grupparbete där vi ska skriva en rapport på 10 sidor utifrån en engelsk artikel (på 25 sidor) om Hampa och Lin. Än så länge har vi hittat en bok vi kan använda oss av, förrutom vår vanliga kursbok förstås, men idag får vi leta lite efter källor på nätet också. Rapporten ska in på fredag så nu får vi köra järnet :)

Tentaplugg



Sitter här och pluggar inför morgondagens tenta i Materiallära. Kommer bli ganska svårt tror jag, men jag hoppas att jag kan tillräckligt mycket för att få ett godkänt. Seminariet idag gick bra, men jag och min grupp var helt säkra på att vi skulle sitta och diskutera med en annan grupp och jämföra våra företag, men det visade sig att vi skulle hålla en presentation på femton minuter. Ops!

Grupparbete under dagen



Just nu håller vi på med Redovisning i skolan och idag ska vi göra klart vårt grupparbete som består av att vi ska göra en räkenskapsanalys och bedöma hur det går för ett utvalt företag. Uppgiften ska lämnas in på fredag!

Modebilaga i Borås Tidning



Ni kan bl.a. läsa om Therese som vann ELLE:s designtävling!


Läs om Josefin Strid som visade sin höstkollektion under Sthlm FW!


Tänkte börja lördagen med att tipsa alla modeintresserade boråsare att gå och köpa BT för idag innehåller tidningen nämligen en modebilaga med vårens modemåsten och inspirationskällor! Bilagan är gjord tillsammans med högskolan i Borås och ni hittar många intressanta artiklar med elever från textilhögskolan som driver sina egna klädmärken och föredetta elever som driver en webbutik :)

Kurslitteratur



Har köpt min första kurslitteratur begagnat nu och det känns faktiskt bra. Betalade hälften av priset det skulle kostat mig att köpt dem nya. Visserligen börjar inte kursen förän om en månad, men det är bra att vara ute i god tid.

Vårt butikskoncept





Vår butik har en industrikänsla med tegelväggar som bilden ni ser här.


Stängerna där kläderna ska hänga ska vara i stål, liksom vår kassa.

Den här hängväggen skulle vi ha som blickfång ovanför kassan, fast med stålrör.

Till vänster om kassan står ett ställ med noga utvalda böcker.


Här ser ni ena långsidan, där plaggen hänger både framifrån och från sidan.


Skorna står på en hylla i vitt trä, medan soffan & provrummen går i lila.


Vår idealkund: en glad modemedveten tjej som utstrålar självförtroende!


I vår butik hittar ni bla följande märken..

Bodkin.


Helmut Lang.


Malene Birger.


Burberry Prorsum.


Skor/smycken är noga utvalda och varje vecka kommer det nytt!

Pamela Love, Finsk, Low Luv by Erin Wasson, Fashionology, Unearthen, Kris Van Assche, Bjørg, Mania Mania mfl.


Vårt ena skyltfönster kommer täckas av streetstylebilder på folk från gatan och kunder från butik så att detta bli en "snackis" som många pratar om och som gör att man gärna tar en omväg för att kolla in våra bilder :)




Det är i kursen Butikskommunikation och säljteknik som vi har skapat vårt eget butikskoncept och som vi hade vernissage och utställning på för någon vecka sedan. Vår butik fick namnet Alessandra efter Alessandra Ambrosio och är en lite mindre butik som ligger lite avsides, på en sidgata till huvudgatan.

Butiken är exklusiv och bjuder flera gånger per år in till olika event, modevisningar och tillställningar. Vi erbjuder många märken men bara ett fåtal plagg ifrån varje. Exempelvis en tröja, ett par byxor och en t-shirt ifrån Bodkin åt gången, allt för att kunna erbjuda det bästa och de allra finaste plaggen ifrån varje istället för att ta in allt. Varje vecka kommer det in nya produkter till butiken och vi har en nära relation till våra kunder då de alltid kan komma med tips och önskemål om nya märken/plagg vi ska ta in!

Hoppas ni har fått en liten bild av hur vårt företag ser ut :)


Dagens lektion







Laborationen i materiallära var intressant. Vi gjorde brännprover och kollade på olika material i mikroskåp, både naturfibrer och konstfibrer. Som ni ser på sista bilden så tog man ut några enskilda trådar/fibrer ifrån varje tråd för att man skulle kunna se dem ordentligt. Saker som vi kollade på var bland annat hur lätt det tog eld, hur askan såg ut, om tråden var stark eller gick av lätt, vad fibrerna hade för tjocklek och om de var raka eller kurviga. Nästa steg i kursen är att skriva en rapport i grupp om ett utvalt ämne som vi ska få information om på måndag! :)

Vernissage









Mimmi, Sandra och Linda.






Såhär fint hade Mimmi målat till deras butik!




I torsdags eftermiddag hade vi vernissage i skolan där vi visade våra butikskoncept som vi skapat. Det bjöds på dryck och tilltugg och vår utställning ska finnas på galleriet på plan 2 till och med onsdag nästa vecka!

Textil materiallära



Lite naturkunskapbaserad är den här boken som ni ser.


Ett häfte tillkommer boken där det står fakta om varje material.


Bara för att vi inte går i skolan så många dagar i veckan betyder inte att vi har det soft för det. Efter två lektioner ska vi vara på sidan 60 i den här jobbiga engelska boken där de förklarar alla material grån grunden. Hur man får tag i fibrerna i växterna eller hur man framstället fibrer på konstgjord väg.

Till huvudboken tillkommer det också ett tjockt häfte där det står fakta om varje material. På sidan till vänster finns en ruta där man ska klistra fast en tygbit i rätt material, men det får jag göra en annan gång, för idag ska jag läsa!

Utställning i skolan















I fredags när jag skulle gå hem möttes jag av en jättefin utställning som jag tog kort på för att visa er. Vet inte vilken klass det är som ligger bakom den men jag kan tänka mig att det är mode eller textildesignarnas verk! :)

Öppet hus på THS 29-30 januari



Om två veckor har vi öppet hus på Textilhögskolan då ni bland annat kommer att få gå in i labbet och kolla på den här rundsticksmaskinen. Ni kommer även att få lyssna på presentationer om vilka utbildningar som erbjuds hösten och vem vet kanske träffar ni även någon av era kommande klasskamrater?

För er som är intresserade av att gå på programmet modedesign eller textildesign så är det söndagen den trettionde som ansökningsuppgifterna släpps till dem.

Du hittar karta och alla tider som gäller här.


Vår butik Alessandra



Såhär ser vår logga ut!


Vår butik har en industrikänsla med väggar som bilden längst upp.




Bodkin, Malene Birger, Pamela Love, Sass and Bide är några vi valt.




Här har ni vår ena långsida.


Såhär ser det ut vid kassan.




Butiken kommer redovisas imorgon i form av en powerpointpresentation inför klassen och som jag har skrivit tidigare så kommer vi även att ha en vernissage med start vecka 5. Då kommer jag visa er mer detaljer och bilder på hur vi har tänkt att allt ska se ut. Hade varit väldigt roligt om man kunde få se hur butiken hade sett ut i verkligheten också och vem vet, kanske föds en idé nu hos någon i vår klass som sedan kommer att förverkligas i framtiden! :)


Sandaler från Balenciaga






pic: carolineblomst

Tänkte avsluta dagen med att visa ett par fräcka skor som kommer stå i skyltfönstret i vår påhittade butik i skolan som vi ska presentera nu på måndag inför klassen. Jag är den som ska prata om vårt sortiment och de märken vi har valt till vår butik och förrutom de här skorna kommer vi ha en Alexander McQueen clutch med fransar samt ett armband från Pamela Love. Ska visa er fler bilder på våra produkter på söndag då vi ska samlas och sätta ihop våra planscher med information och bilder på vår butik som heter Alessandra.

Vad vi stickat i trikålabbet



Först får man ett papper med information om hur man ska göra..


.. och en bild på hur den ska se ut..

.. och sedan är det bara att göra en likadan!


Man kan göra hål i stickebiten.


Eller sticka som en tub eller minska bredden på biten.


Olika mönster får man genom att ta bort vissa nålar och ändra inställningar.


Eller så kan man göra en komplicerad fläta mitt i biten.


Detta är vad jag har hållt på med sedan kursen startade. Totalt har vi stickat 34 olika stickebitar på 7 tillfällen i trikålabbet. Allt det här har vi gjort samtidigt som vi har haft teori med en annan lärare och genom att själva få göra precis det han talar om på lektionerna så har vi fått en bättre förståelse och efter jul ska vi lämna in våra pärmar och få dem godkända och förhoppningsvis få godkänt på tentan!

Snart är det jullov



Idag var näst sista dagen i skolan. Visserligen går jag dit frivilligt men det finns en hel del saker som behöver bli klart i de båda kurserna så vi jobbar på. Idag blev jag exempelvis helt klar med mina trikålabbar där jag stickat olika bindningar och mönster. Lite senare tänkte jag visa er lite mer hur det går till när vi stickar :)

Övningstentan i grupp



Idag var det alltså dags för övningstenta och det behövdes verkligen. Jag var med några tjejer som går textilekonomprogrammet och de var hur duktiga som helst och kunde hjälpa mig med lite saker som jag inte förstått ännu. På torsdag ska vi gå igenom allting från början och ta upp alla frågor som finns och sen blir det tenta andra veckan i januari när vi kommer tillbaka.

Övningstenta i trikåtekniken


Ellie Lavelle SS11.

Idag går
vi i skolan till klockan tolv och vi kommer sitta i grupper om några personer och få en övningstenta med olika stickebitar att analysera. Meningen är att det ska komma upp många frågor och att vi ska reda ut oklarheter så att vi har full koll på hur det ligger till när den riktiga tentan kommer i januari!


Letar inspiration till vårt projekt


pic: sthlmstreetstyle

Precis just såhär ska kvinnorna som handlar ifrån vår butik se ut! Vardagssnygga med speciella jackor, snygga skor och till det en fin väska!

Uppgiften i kursen färglära





Imorgon ska vi presentera vad vi kommit fram till i vår färg och belysningsuppgift i färgläran. Alla i vår grupp valde en butik att studera på egen hand och bilderna ovan är från butiken jag tog som ligger i närheten av där jag bor. Ska bara skriva ihop allt till en sammanhängande text nu :)

Dagens föreläsningar


Alexandra Carl by Damon Baker.

Morgonen börjar med trikåteknik för att sedan avsluta med säljteknik och en redovisning av fältstudierna för den gruppen som fick någon intervju med butikschefen i tid.

Göra tyg i rundsticksmaskinen



Max kan man ha tre olika färger och vi valde de här!

Totalt finns det 24 system i den här rundsticksmaskinen.

Om stålskivan är intryckt betyder det att nålen inte arbetar.


Varje system har en av de tre färgerna, ex. vit har system 1,4,7 osv.


Här ser ni hur man ritar upp ett system :)


Såhär kommer garnet ner från maskinen (som en rulle).

Använde grå först men blev så mörkt, så vi gjorde om med vitt!


Idag var det alltså dags att prova på rundsticksmaskinen som är en stor maskin där man gör tyger som används till bland annat t-shirts, underkläder och pikéer. Två och två fick vi tillsammans göra ett av våra egna mönster och själva välja färger till tyget och ställa in alla nålar. Var riktigt roligt att se sitt eget designade tyg komma ner i maskinen och om man ville fick man göra ytterligare en meter till och ta med sig hem vilket Linda gjorde. Det bästa av allt är att vi får använda maskinerna hur mycket vi vill på fritiden bara vi betalar för tråden! :)

Grupparbete med projektet


Viktoria Sasonkina by Anna Palma in Glam Noveau.

Nu efter redovisningen av kundströmsanalysen och intervjun med butikschefen så börjar projektet dra igång på allvar. Meningen är att vi ska komma på ett nytt butikskoncept och skapa en butik med inredning, märken, layout, affärsidé, profil ja allt man behöver innan man ska starta en riktig butik. Vi är på mycket god väg och just nu håller vi på att hitta inspiration till färgsättning och väggarna.

Julmarknaden



Fina stickade mössor och vantar från märket Frost!


Snygga halsband i stål med löstagbara fjärilar som man kan byta ut!
m



Supersöta skärbrädor, örngott och disklappar!

Julmarknad på Textilhögskolan



Tänkte tipsa alla boråsare och folk som är i staden att gå förbi Textilhögskolan för den här helgen är det julmarknad med olika saker till försäljning som elever på skolan har tillverkat. Själv hittade jag en hel del snyggt! Bilder kommer senare :)

Redovisning av fältstudierna



Nu om några timmar ska vi redovisa vad vi har kommit fram till i vår kundströmsanalys och även berätta om vår intervju med butikschefen på Sisters samt våran betygsättning på deras skyltfönster, men först ska vi göra ett genrep så att allt förhoppningsvis flyter på när vi står framför klassen!

Julbak med klassen







Gårdagens julbak var mycket mysigt och lussekatterna blev jättegoda! Fick reda på i morses att även Linda ska byta till TPU vilket jag tycker är väldigt tråkigt, men förhoppningsvis fortsätter hon att vara med på allt vi hittar på så vi får träffa henne ändå :)

Kundströmsanalysen





Igår gjorde vi alltså vår kundströmsanalys över butiken Sisters i centrum och det var mycket lärorikt. Upptäckte att de kunder som i den åldern där deras fokus ligger gick "rätt" i butiken och följde slingan som är tänkt att man ska göra. Dessutom kan jag inte låta bli att nämna deras fontvägg som de har längst bak i butiken med olika glastavlor i färg och ett älghorn. Mycket fint! :)

På torsdag ska vi sammanställa alla kunder och analysera resultatet!

Projektet i butikskommunikation



Andra lektionen i butikskommunkation hade vi idag och då fick vi reda på lite mer om projektet som ingår i kursen. Det första vi ska göra är att göra en kundströmsanalys över en valfri butik och då ska vi ägna cirka 3 timmar åt att stå i butiken och helt enkelt rita ut på en butiksskiss vilka vägar alla kunder går, när de stannar, vilka varor de rör samt när de tar kontakt med personalen. Därefter ska vi sammanställa allt och presentera för butikschefen och ställa ett antal frågor om butiken och dess kunder. Sista delen kommer vara att studera olika skyltfönster och betygsätta dessa och allt ska redovisas om två veckor!

Boken ovan är till det stora projektet där vi ska skapa en egen butik :)

Trikåteknik



Idag var alltså min första lektion i trikåteknik och när föreläsningen började förstod jag verkligen ingenting och tänkte att det här klarar jag aldrig, men efter min grupps första laboration så började allting klarna och nu känns det helt okej. Dessvärre ska vi kunna känna igen ett 60-tal olika stickningstekniker och kunna berätta hur de är gjorda, i vilket material, delning, vad den har för fram-& bakbädd, masklängd & nålställning, ja ni förstår detta kommer inte bli lätt ;)

Workshopen





Vår plansch med idéer.




Zandra, Mimmi, Madde, Linda och Sandra.


Gårdagen var inte lika rolig som jag hade hoppats på men den avslutades väldigt bra med mat och dryck. På morgonen var det föreläsningar då vi bland annat fick kolla på skisser över hur nya Textilhögskolan ska se ut och sedan inspiration till eftermiddagens arbete. Vår uppgift, var som jag sa igår, att skapa en affärsmodell för hållbar utveckling till Gina Tricot och vårt arbete skulle visas på en plansch. Efter alla var klara presenterade vi det för varandra och sedan var det pub i väveriet!

Dagens aktivitet


Anja, Monika, Anna, Kasia & Magdalena by Cameron Krone for Viva! Moda.

Idag är det alltså Workshop som gäller med uppgiften: vilka möjligheter finns för Gina Tricot att skapa en affärsmodell med hållbar utveckling? Men innan det kommer vi att få lyssna till några föreläsare om ämnet och på kvällen blir det redovisning (undra om det är modevisning igen tro :)?) och som avslutning pub!

Ny vecka på Textilhögskolan



För er som inte har förstått det så har jag alltså varit ledig i 3 veckor nu från skolan och "bara" haft en tenta att plugga inför och nu när den är över så har alltså två nya kurser startat: Trikåteknik och Säljteknik och butikskommunikation. Första föreläsningen i trikåteknik började idag och den andra skulle börjat imorgon men har blivit inställd och då kommer alltså nästa dag att bli onsdag då det är workshop igen i skolan och den här gången är det hållbar utveckling som gäller för Gina Tricot vilket jag verkligen ser framemot!

Min utbildning


Bild från workshopen i höstas där varje grupp skulle sy en skoluniform.

Tänkte börja morgonen med att svara på Viktorias frågor om min utbildning!

Hej! Jag har lite funderingar angående den utbildning du går. Måste man ha mycket kunskaper av att t.ex. sy och skapa egna kläder? Är det en linje för någon som är modeintresserad och intresserad av själva butikschefsyrket men kanske inte syr och skapar så mycket själv?

Nej det krävs inga som helst förkunskapar i att sy när man söker till min utbildning. Däremot har jag märkt att väldigt många har gått någon kurs eller brukar prova sy ihop lite saker hemma just för att man är intresserad. Personligen har jag enbart sytt klänningar med hjälp av mönster, men när man går den här utbildningen blir man väldigt sugen på att bara prova sig fram själv.

Precis som du säger Viktoria så är mitt program butikschef med inriktning mot textil och mode en linje för den som tycker om att hålla i många trådar och ta ansvar för en butik eller en viss arbetssyssla utan att själv designa kläder. Exempelvis kan man bli inköpare, assistent eller chef för någon butik och har hand om ekonomin. Om man däremot vill sy och designa kläder då finns det ett förberedande program för modedesign som man kan gå för att komplettera sina kunskaper (funderar jag på att eventuellt gå efter jag är klar med min utbildning) eller så väljer man till sy och mönsterkonstruktions kurser på Borås Högskola som man läser parallellt med den vanliga utbildningen (eller efteråt).

Hoppas att du är nöjd med svaret och om någon undrar något annat så är det bara att fråga :)


Nästa: Tenta


Dewi Driegen by Taki Bibelas for Marie Claire Italia Oct 10.

Nu om en kvart börjar min tenta i kreativt affärsmannaskap. Är lite nervös men jag borde inte vara det för enligt våra föreläsare så ska provet ta 30-40 minuter att göra och det mesta ska vara kryssfrågor, men vem har sagt att det måste vara lätt för det?

Tentan gick bra


pic: cherry blossom girl

Vilken lättnad! Tentan är över (för någon timme sedan nu menmen) och vad jag räknade så kommer jag att ha minst godkänt. Någonting som känns otroligt skönt är att jag bara har en enda föreläsning under de två kommande veckorna, så nu ska jag ta det lite lugnt. Men först ska jag och min pojkvän söka lite utbildningar till honom för idag är sista dagen att söka in till högskolans vårtermin!


Första tentan på högskolan


pic: Kasia Struss by Seth Sabal.

Har verkligen pluggat hela dagen idag förrutom ett avbrott nu ikväll då jag var på fotbollsträning. Har nämligen min allra första tenta imorgon och jag börjar bli lite smått nervös nu faktiskt. Men för att jag ska kunna prestera fullt så tror jag nog att det är bäst att jag går och lägger mig nu.

Har väntat med att prova systemkameran, men imorgon då ska här fotas ;)

Det måste ju regna någon gång



Inte världens roligaste bild men det var såhär det såg ut i Borås idag! Regn regn och regn.. Som tur var så slutade det regna tills vi slutade vid halv 4 och nu har det varit två heldagar med kreativt affärsmannaskap och det är verkligen mycket ord att ta in så man blir väldigt trött men oj vad intressant det är!

Har inte kunnat uppdatera så bra för internet har krånglat :/

Textilhögskolan på Röhsska museet










pic: modsmagazine

Nu kan du beskåda utställningen för avgångseleverna på programmen textildesign och modedesign. Till och med den 17 oktober finns den i Göteborg!

"Anledningen till att Borås har växt..


pic: borås tidning

.. de senaste åren tror sig många vara att Textilhögskolan rekryterar många elever från hela Sverige" står det i dagens tidning av BT och det tycker jag är hur kul som helst! Det står även att många kända företag har grundats i Borås, till exempel Oscar Jacobsson och Gina Tricot och i somras fanns nelly.com:s outlet här i Borås (som jag visat bilder ifrån) och nu på lördag är det dags för Show Up Fashion Award 2010 som jag hoppas att alla modeintresserade, som bor i och nära Borås, har köpt biljetter till! Som sagt, det händer mycket här i Borås och det är roligt att många ser Textilhögskolan som en anledning till att Borås har växt som modestad och blivit allt viktigare för Sveriges modeutveckling!

Textilhögskolan på London Fashion Week




pic: thefashionscout

För första gången i historien fanns en svensk designutbildning med på London Fashion Week och det är även första gången som en examensvisning visats upp i internationella sammanhang. Modellerna fick igår gå på Vauxhall Fashion Scouts catwalk som är London fashion weeks största oberoende modevisning. På front row satt journalister från de största modetidningarna, bl.a. sjutton personer från ELLE och tolv från Vogue. Även representanter från modehuset Vivienne Westwood fanns på plats!

Det var efter en lyckad modevisning i Stockholm som studenterna bestämde sig för att satsa på London och efter en hel del hårt arbete och hjälp från sponsorer och den svenska ambassaden i London kunde de igår genomföra sin visning som blev en stor succé!

Kreativt affärsmannaskap



Idag började vi en ny kurs som heter kreativt affärsmannaskap och det verkar hur roligt som helst! Föreläsaren vi har jobbar vanligtvis ute i modevärlden och har full koll på hur allt fungerar och ska förhoppningsvis lära oss allt han kan ;)

Det är även han som har skrivit boken vi har under kursen!

Finsittningen på högskolan







Maria.


Ber om ursäkt för att bilderna inte kom upp igår som jag sa, men jag hade så mycket att göra att jag inte hann äta lunch utan det blev en middag istället vid sju. Mer om vad jag gjorde berättar jag senare, men här kommer iaf bilderna från finsittningen i fredags! Var jättetrevligt men konferenciererna avbröt oss hela tiden med spex, sång och rapporter om vad vi skulle göra (så som tio min rast, nu kommer efterrätten med mera) så vi hann aldrig prata i mer än några minuter innan de tjöt i en mikrofon och då var alla tvungna att vara tysta. Suck.

Detaljer: Kavajen vi sydde till modevisningen









Såhär ser alltså kavajen ut som jag och Anna Munkhammar som går grundläggande modedesign sydde. Hade från nio till fem på oss att sy den så det fick bli som det blev liksom, men jag är iaf riktigt nöjd!


Workshopdag med modevisning



























Här kommer alla bilder ifrån gårdagens workshop och modevisning! Som jag berättade igår så sydde alltså vår grupp en kavaj med puffärmar, ett svart linne och så en jeanskjol som satt ihop med hjälp av knappar hela vägen längs benen så att de också blev ett par shorts. Vi hade från klockan nio till fem på oss att skapa våra uniformer och som ni ser på bilderna så fanns det många fina saker! Tyvärr var jag tvungen att gå innan minglet och modevisningen började för jag hade fotbollsmatch och därför är bilderna tagna av min kompis Maria :)

Politiker besöker skolan


pic: bt

Vår miljöminister Andreas Carlgren var på besök på Textilhögskolan igår och kollade på våra kreationer! Han hade länge bett om att få komma på besök och få en rundvandring i skolan och prata med elever och det passade ju utmärkt igår när vi höll på att sy!

Den absolut roligaste dagen hittills


pic: emma elwin

Dagens uppgift var att sy en skoluniform och man fick tolka det fritt och använda sin kreativitet till att göra vad man ville. Vår grupp på sex personer valde att göra en kavaj med puffärmar i ett svart tyg med gulddetaljer och till det ett svart linne och en lång kjol som satt ihop med hjälp av knappar så att det nästan såg ut som ett par vida byxor. Vi blev mycket nöjda och kl halv sex var det dags för modevisning då en ifrån alla grupper (var trettio st) fick visa vad man gjort :)

Bilder på allihopa kommer imorgon!

Imorgon kommer bli den roligaste dagen..



.. under de två kommande veckorna sa programchefen till oss idag. Medtag nål, tråd, sax och en tygbit på 1 x 1,5 m. Kommer bli minst sagt spännande för jag har hört rykten om att vi ska skapa våra egna kläder som vi ska visa på en modevisning men det återstår att se ;)


Det händer verkligen saker hela tiden







Nu är andra skoldagen över och det är verkligen mycket att ta in. Till en början fick vi en introduktion över vad Textilhögskolan står för och sen fick vi träffa programchefen över vår linje. Därefter fick vi göra små kollage över hur vi ser på Borås (visar er en bild på dem imorgon) och efter det blev det studiebesök på Konstmuseet och som avslutning brännboll och grillning på Almenäs.

Varm dag men väldigt kall kväll

Nu går jag och lägger mig efter en lång dag. Var som sagt i Borås igen ikväll och vi hade lite förfest på Textilhögskolan och sedan gick vi till alla de andra eleverna på en innergård vid den vanliga högskolan. Var dock inte så jätteroligt (var bara 4-5 st ifrån vår klass som kom och då är jag inräknad) så jag åkte hem ganska tidigt och tur var väll det för jag är jättetrött!

Imorgon blir det brännbollsturnering och grillning på kvällen :)


Det var mindre nervöst än vad jag trodde

Nu är första skoldagen avklarad! Har varit mycket väntande och köande idag, då alla nya elever skulle på en introduktion i Folkets hus på morgonen och därefter hämta ut sina passer-och lånekort. Efter vi ätit lunch (som studentkåren bjöd på) så fick vi en rundvandring i lokalerna, både i den vanliga högskolan och på vår egna skola, och därefter fick vi faktiskt åka hem.

Nu ska jag skynda mig att byta om för kl 6 ska vi samlas för ikväll blir det fest!

Första skoldagen är imorgon


pic: Ashley Olsen via little plastic horses

Ledsen för lite dålig uppdatering idag och igår, men jag har haft fullt upp att förbereda inför skoldagen imorgon. Känner mig ganska nervös nu faktiskt, så vi får se om jag somnar.. Vet en tjej som ska gå på samma skola och en som ska gå samma linje och sen vet jag en som sökte till utbildningen, men jag vet inte om hon kom in.. Hmm nu ska jag bums i säng så jag är pigg inför imorgon, önska mig lycka till!


Repotage från Sthlm Fashion Week



Som många kanske redan vet så tog Ann Ringstrand och Stefan Söderberg hem Guldknappen 2010 med sitt märke Hope, men vad ni kanske inte vet är att Ann har utbildat sig till designer på Textilhögskolan, liksom avgångseleverna som intog scenen i tisdags på Stockholm Fashion Week.

I både GP och Borås tidningen har det stått om modeveckan och i artiklarna ovan kan man läsa om Isabella Pehrsson som tog studenten i våras och som nu driver märket Bella o Bastian. Basplaggen i hennes kollektioner består ofta av veckade och draperade plagg som återkommer varje säsong även om temat har ändrats. Isabella säger att temat den här sommaren har varit luffare, till vintern blir det barock, och nästa års sommarkollektion som hon nu har visat upp har temat beduin. Bella och Bastian präglas av ett unisextänkande och är lösa och lediga utan att vara stora och de passar många.

Visningen skedde på Fashion 12, ett forum för nya designers.


Ytterligare en tjej som har gått klart sin utbildning och jobbar på sitt eget märke är Josefin Strid som också visade upp sin kollektion på Fashion 12 under modeveckan. Även hon har ett unisextänkande och Josefin avviker verkligen från det normala då hon klär damiga tyger på killar som ni kan se på videon nedan.



Avgångselevernas modevisning i tisdags blev en stor succé och Elin Sundling, som var en av de elva studenterna, berättar att det var många som kom fram och sa att visningen höll en mycket hög nivå. Samtliga designers namn: Sara Andersson, Johanna Milvert, Elin Klevmar, Emelie Johansson, Stina Randestad, Jennie Siljedahl, Elin Sundling, Ellinor Nilsen, Charlotta Mattson, David Söderlund och Helena Quist.










pic: Berns salonger by Kristian Löveborg.

Textilhögskolan i Borås






pic: Berns Salonger, Kristian Löveborg

Eftersom några av er har frågat mig angående högskolan och programmet jag ska börja på till hösten så tänkte jag berätta lite om det. Totalt finns det 8 utbildningsprogram på skolan, 2 masterutbildningar och fyra magisterutbildningar. Mitt program heter Butikschef med inriktning textil och mode och är ett 2-årigt program som är framtaget i samråd med detaljhandelsbranschen för att uppnå kraven som ställs i dagens butiker.

Utbildningen är uppdelad i två huvuddelar, en textilrelaterad där man får baskunskaper om textila material och tillverkning, och en företagsekonomisk del med inriktning på detaljhandelsverksamhet och ledarskap. Andra kurser som ingår i programmet är inköp, juridik, logistik och säkerhet. För de som vill få praktiska erfarenheter från butikschefsarbete finns det utrymme att under 5 veckor få ha praktik hos ett företag.



På Textilhögskolan går många duktiga modedesigners och idag kl 12.00 visade tredjeårseleverna upp sina examenskollektioner på Stockholms Fashion Week (bilderna längst upp på inlägget) och i september flyger de över till London för att visa dem även på London Fashion Week.

Under modeveckan i Stockholm hade 6 finalister valts ut till tävlingen Mercedes-Benz YFI Awards 2011 och nyexaminerade Elin Sundling från Textilhögskolan var en av finalisterna. Tyvärr vann hon inte priset, som var att få skapa en ny kollektion för att visa upp på Fashion Week i Sthlm i februari nästa år (värde 100 000 kr), men förra året vann Helena Quist priset och hon tog sin examen från Textilhögskolan i år.

Elin Sundlings kollektion "I paint myself into a corner".


Chanserna att få jobb direkt efter sin utbildning från Textilhögskolan är mycket stora. Exempelvis vet jag en tjej som har gått min utbildning (2-åriga programmet utan att välja till master) som nu jobbar på chefsavdelningen på Filippa K i Stockholm och jag vet dessutom butiker som ser det som en mycket stor merit och även säger till sina anställda att gå den.

Och för er som drömmer om att jobba som modeassistent på en tidning så kan jag berätta att DV:s nya assistent Linda-Katarina Anderberg har gått på Textilhögskolan så du har verkligen möjligheten att bli vad du vill efter dina studier här. Hoppas att några av er blev intresserade och sugna på att välja skolan i framtiden och är ni inte riktigt säkra kan ni alltid följa mig och min utbildning här på bloggen för jag kommer skriva så mycket jag bara kan om allting som händer längs vägen!

Mer information om varje program hittar ni här.


Freeport i Kungsbacka

En outlet väl värt ett besök är Freeport som ligger ca 20 min ifrån Göteborg city. Här hittar du märken som Filippa K, Odd Molly, Acne och Whyred och priserna är nedsatta upp till 70 %. Exempelvis hittade jag den här snygga kavajen från Filippa K som var nedsatt med sextio procent, men som tyvärr var för liten. Ibland hittar man ingenting och ibland hittar man riktiga fynd, så det gäller att ha tur. Deras öppettider är mån-fre 10-19, lör 10-18 och sön 11-17.

För mer information gå in på deras hemsida.

Freeport, Kungsparksvägen 80.


Charlotte

Superfin butik med mycket luft och ordning och reda på plaggen. Alltid när man kommer in så hejar de på en och man känner sig väldigt välkommen. Här finns plagg från bland annat Day Birger et Mikkelsen, Hunky Dory, Branting, European Culture och Hope. De har en mycket snygg och proffsig hemsida där man kan köpa plaggen online och få se vilka plagg som säljs mest samt vilka nyheter som kommit ut.

Besök deras hemsida här.



Charlotte, Drottninggatan 28.

Fiorucci

En supermysig butik som har det mesta. Prisklassen är lite högre och de har märken så som Odd Molly, Ida Sjöstedt, Nolita, G-Star, Stylein och Juice Couture. Personalen är oftast upptagna, men går man bara fram till kassan och frågar om något så hjälper de en mer än gärna. Exempelvis så beställer de gärna hem ett plagg eller ett par skor åt en om man är på jakt efter något särskilt.

Besök deras hemsida här.



Fiorucci, Vallgatan 36.

Raglady

En riktig drömaffär för alla som älskar skor och fina väskor och som är på jakt efter något särskilt eller bara vill gå runt och inspireras. Butiken Raglady finns på tre ställen i eller strax utanför Göteborg: Kungsbacka, Frölunda torg samt Arkaden.

Den här butiken är full av dyra märken så som See by Chloé, Marc by Marc Jacobs, Anna Sui, D&G och Alexander Wang. Men det har också lite billigare märken så som Odd Molly. På deras blogg kan du hålla dig uppdaterad på olika nyheter för butikerna och bilder på nya artiklar kommer också upp där.

Besök deras hemsida här.





Raglady, Arkaden.

Design Only

En riktig märkesaffär som man blir glad av att komma in i för att det är så fin ordning och för att personalen är så glada och hjälpsamma. Design Only har just nu sex butiker i Sverige; Göteborg, Stockholm, Örebro och Kungsbacka, varav tre ligger i Göteborgsområdet; Fredsgatan, Nordstan och på Frölunda Torg. I deras butiker hittar du märken som Filippa K, GANT, Tommy Hilfiger, TIGER och Hunky Dory.

Besök deras hemsida här.



Design Only, Fredsgatan 3 (vid Arkaden)


Miss Ragtime

Deras grundidé är att blanda riktig vintage med moderna märkeskläder och det är verkligen något som de lyckats med. När man går och hittar kläder från märken som Dior, Gucci och YSL känns det lyxigt och eftersom det ständigt kommer in nya kläder så gäller det att vara där ofta för att inte missa de stora fynden!

Trots att butiken inte är så stor så rymmer den mycket, utan att det ser alls för rörigt ut. Personalen är väldigt trevlig och svarar gärna på frågor och hjälper till om man är på jakt efter något speciellt.

De har även ett ekologiskt tänkande i sin butik genom att de tar hand om en liten del av alla kläder som finns i omlopp och har du något plagg som du inte längre använder och som har bra kvalité så kan man lämna in den och så hjälper Ragtime dig att sälja plagget och så delar ni på vinsten.

För mer information och märken kan ni klicka här.



Miss Ragtime, Magasinsgatan 15.


Prickig katt

Mitt första inlägg på den nya kategorin blir en affär som jag aldrig vart i tidigare. Har haft en liten urklippt lapp uppsatt på min anslagstavla i flera år och jag har alltid funderat på vart jag fått den ifrån och vad det var för affär, så nu tog jag reda på det..

Prickig katt: Vem du än är, var dig själv!
Detta är vad personalen på Prickig katt står för och det syns tydligt i deras butik. Alla har de sin egen stil och de har nogra utvalda produkter i deras affär. De säljer både kläder, väskor, möbler, tavlor, skor, inredning, smycken, möbler, böcker och hattar. På övervåningen finns vintage och undervåningen är fylld av Hello Kitty saker, Mi Laiki, Friis and company, Pink Label och Dr Martens produkter.

Deras söta hemsida hittar du här.









Prickig Katt, Vallgatan 3.


Shoppingguide över Rom



Shoppinggator:
Via Cola di Renzo finns många lite mindre och trendiga butiker, men det finns även några märkesoutlets som exempelvis den här butiken som tyvärr var stängd när vi var där eftersom det var söndag.



De hade bland annat Jil Sander.


Här hittar man även Zara Home..


.. som du närmast hittar i England eller köper på ellos.se.


Via dei Condotti hittar man lyxbutiker så som Prada, Valentino, Gucci och Céline som är väl värda att gå förbi.

Via del Babuino ska du gå till om du vill hitta antikviteter.

Gatan Via del Corso är den kändaste shoppinggatan och den är jättelång! Här hittar du alla kedjor och butiker för en vanlig plånbok. Exempel är H&M, Zara, Aldo och Stefanel.





Via di Gesu e Maria 16 ligger en märkesoutlet som heter Discount Alta Moda som är väl värt ett besök. Här kan du hitta fynd från bl.a. Gucci, Chanel och Miumiu.



Jag såg en vit Mulberryväska för halva priset, 4 tusen!


Via del Governo Vecchio finns det fullt av secondhand och vintagebutiker!

Tyvärr var de flesta butiker här också stängda eftersom det var söndag, men i alla guider som jag har läst på nätet så var den här butiken den absolut bästa! Här hittade jag bland annat min Pollini och YSL väska.

Abiti Usati, via del Governo Vecchio 35.






Marknader:
På loppmarknaden Porta Portese ,som arrangeras varje söndag, ska man verkligen kunna fynda. Både billiga kläder och secondhand. Själv hann vi inte med att gå dit, men det ska jag absolut göra nästa gång jag åker till Rom.

Köpcentrum:
I Rom finns det inte så många köpcentrum men tre stycken finns det iaf och de heter Roma Est, Porto di Roma och EuRoma. Den sistnämnda har över 250 butiker!

Fashion Shopping Tour
Sista dagen när vi skulle åka hem upptäckte jag att det fanns en arrangerad shoppingtur med buss till en designeroutlet en bit utanför staden. På plats fick man även en personal shopper till sin tjänst som kunde hjälpa en att hitta just det man ville. Avslutningsvis besökte man White Gallery med konst.

Dessa shoppingresor startade från sitt hotell och lämnade även av en vid hotellet när dagen var slut. Priset ligger på 25 Euro per person, men det verkar som att det kostar 50 Euro om man reserverar en plats. För er som är sugna på den här shoppingrundan så ska man be sitt hotell ringa 06.37350810 329.4317686 (antar att det är två nummer, men hör med er reception!).


Shoppingguide över London

Min favoritaffär:
Betsey Johnson - Den här butiken är ett måste när du besöker staden. Även om du inte har tänkt att köpa något så tycker jag att du ska gå dit och kolla in butiken för klänningarna är söta som socker och butiken är så fin inredd och mysig. Det finns massvis av Betseybutiker i USA, där märket kommer ifrån, i Sverige finns det däremot bara ett fåtal butiker som säljer dem (Sthlm & Malmö).




29 Floral Street, http://www.betseyjohnson.com/

Butiker: (varav alla finns på Oxford Street)
New Look - Här har de alltid en fyndhörna där du ibland kan ha tur att hitta något snyggt. Annars har de väldigt fina festklänningar, har köpt minst en varje gång jag har varit där! Och så har de fräcka ögonfransar :)


http://newlook.co.uk/

Superdrug - Smink till ofattbart låga priser. Vad sägs om en mascara för 60 kr? Finns även billigare och dyrare. http://www.superdrug.com/

Primark - Billiga kläder, skor, accessoarer, inredningsprylar, resväskor, underkläder ja här finns allt! Ett tips är att vara där när de öppnar så slipper ni stå och köa i över en halvtimma till provrummet!


http://primark.co.uk

Ann Summers - Jättefina och sexiga underkläder till hyffsade priser!




http://www.annsummers.com

River Island - Snygga kläder och skor finns det även här!


http://www.riverisland.com/Online/

Urban Outfitters - Inte lika fin affär som den i Sthlm, men det finns mycket fler märken här, och de har till och med några från Sverige :)





Köpte även min efterlängtade bok Influence här!

http://www.urbanoutfitters.co.uk/

Oasis - Jättefina kläder, speciellt klänningarna som är mitt favoritplagg! http://www.oasis-stores.com

Dorothy Perkins - Mycket snygga skor, accessoarer och klänningar :) http://www.dorothyperkins.com

Topshop - Den största och bästa Topshopaffären finns på Oxford Circle och den består av fyra våningar med allt man kan önska sig.






http://www.topshop.com/


Miss Selfridges - Här finns det underbart snygga skor och de har även mycket fina jackor och kläder!



Gossip Girl klänningarna såldes här under våren 2010.

http://www.missselfridge.com

la SENZA - Massvis av fina och billiga underkläder.


http://www.lasenza.com

ALDO - Skobutik med massvis av snygga skor, lite dyrare men grymt fina!


http://www.aldoshoes.com/uk

Faith Shoes - Gud vad jag älskar deras skor! De har ingen egen hemsida men du hittar dem bl.a. på Asos!

Varuhus:
Harrods - Måste bara besökas, här finns allt, men det är inte billigt! ;)



Supergoda och söta cupcakes har de med!

87-135 Brompton Road
(Knightsbridge)

Selfridges - Lyxvaruhus med de flesta kända märkena, men det finns också andra saker så som skivor och filmer som de har till riktigt bra priser. Köpte exempelvis Beyoncés senaste album för en hundralapp!


Oxford Street (här hittar du bl.a. märket Alice by Temperley)

Vintage:
Absolute Vintage - Besökte den aldrig själv, men har hört att den ska vara riktigt bra för de som gillar vintagekläder. 15 Hanbury Street Tube: Shoreditch http://www.absolutevintage.co.uk

Beyond Retro - Finns i Sthlm också, men Londons är grymt mycket bättre och större. I Londons affär har de över 10 000 plagg och det finns helt enkelt allt. Hittade billiga tyllklänningar och jackor. http://www.beyondretro.com/


110-112 Cheshire Street

Shoppinggator:
Oxford Street är den absolut bästa gatan att gå på om man vill hitta mycket saker på ett ställe, här finns i princip allt.

För mer ungdomliga kläder och speciella märkesaffärer besök Carnaby Street. Förr i tiden shoppade hippisen här, av trendiga och unika märken, och de har bevarats än idag och hit går de modevedvetna utöver varuhusen.

Vill du gå in och kolla på de riktigt fina butikerna så ligger de på Bond Street och där hittar du märken som Alexander McQueen, Chanel, Gucci, Miumiu, Prada och YSL. All shopping på den gatan hittar du på den här sidan.



Förrutom den här butiken hittar du Pepe Jeans och Miss Sixty här!


Marknader:
Camden Lock Market - Smycken, kläder och en massa annat. Väldigt stor och känd marknad som är värt ett besök!




Camden High Street

Covent Garden Market - Ytterligare en marknad där jag vet att bl.a. Collumbine Smille har fyndat lite accessoarer!



Uteställen:
Vi besökte klubben Point 101 och den tyckte vi var helt okej. Två våningar och bra musik, och framförallt jättebilliga drinkar om man köpte dem innan 9. 101 New Oxford Street.

Vet att det finns väldigt många bra klubbar i Camden, men har inte varit där själv!

Övrigt:
China Town - Gillar du kinamat eller vill besöka små matbutiker med enbart kinesiska märken så ska du gå dit!



Ben and Jerry - Ta en shoppingpaus och ät lite glass!



Hamleys - Helt underbar leksaksaffär med allt du kan tänka dig. Hit måste man bara gå och kolla!





Hard Rock Café - Unna dig och dina vänner en middag på Hard Rock. Maten är helt suverän och hela stämningen är underbar. Dock måste man boka tid i förväg för det är alltid fullsatt på fredag och lördagskvällarna!



Fina byggnader som man "ska" ha sett!






Tips:
Tänk till en gång extra innan du bestämmer dig för vilket flygbolag du ska åka dit med. Visst det det ut att kosta väldigt mycket mindre att åka med Ryanair, men då får du inte glömma bort att du får betala några hundra extra för ditt bagage och ytterligare 150-200 kr för transfern från och till flygplatsen!

Har du dessutom otur så är tåget till flygplatsen försenat, som det var för mig och min tjejkompis första gången vi åkte, vilket ledde till att vi nästan missade flyget hem. När sådana saker inträffar så står inte Ryanair för det utan det gäller att köpa en ny biljett hem är det jag har hört och då kan det ju vara värt att betala 1500 kr som det kostar att åka med SAS och känna tryggheten.

Du bör också fundera på hur du ska göra med ditt bagage. Hos Ryanair kostar det ju som sagt extra att checka in ett bagage, men kan du dela med en kompis så minskar ju kostnaderna. Vikten på handbagaget är ganska hög hos lågprisföretaget men någon i ert sällskap måste ju checka in ett vanligt bagage eftersom annars får ni inte med er ert smink och hygienartiklar och dessutom har ni inte någon plats över till allt som ni kommer shoppa om ni väljer att bara ha handbagage.

Och det absolut viktigaste tipset: ta med mycket pengar när ni åker hit för ni hittar alltid någonting ni vill köpa, antingen är det väldigt billigt eller så är det någonting unikt som ingen därhemma har!


Bloggbattle AW10


Veronika Vilim by Ross Shields.

Jag kom 2:a i bloggtävlingen! Blev hur glad som helst när de ropade upp mitt namn och jag fick komma fram. Fick blommor och ett presentkort på 500 kr!

Fashiondays Borås 30 oktober



Här kan ni kolla in en video från lördagens visning på Grand Hotel. Synd bara att man inte kan höra den riktiga musiken, för den gjorde showen grym!

Fashiondays Borås.

Fashiondays Borås AW10



Nu är fashiondays slut för den här gången och jag längtar redan till våren som är nästa gång det arrangeras! Då kommer de även ha bytt lokal till modevisningarna eftersom bygget av Textilhögskolans nya lokaler ska sättas igång och skolan ska ligga just där. Som avslutning tänkte jag hissa och dissa dagarna som gått och hoppas att ni har haft lika roligt som jag har haft :)

Hiss
  • Bella o bastians höstkollektion som var hur fin som helst, speciellt klänningen på bilden ovan som jag ska beställa från internet (eftersom jag lyckades missa att fashionstore stängde 16.00 på lördagen när de hade lagt undan en till mig!).
  • Modefabrikens visning på Grand Hotel som var grym!
  • De generösa goodiebagsen från Vivåga och Svea.
  • Stor hiss till den brunhåriga modellen för Tangled Garment som med erfarenhet intog catwalken och gav alla fotografer mängder av bra bilder i olika poser och som inte hade bråttom att försvinna iväg!
  • Fashionstore som jag verkligen blev inspirerad av, finns så många nya duktiga designers som behöver bli upptäckta så alla får se vilka fina plagg de gör!

Diss

  • Svea och Stayhards visningar som var väldigt tråkiga och speciellt den långa pausen som var mellan dem. Hade vart bättre om man kunde haft ytterligare ett märke som visade kläder under kvällen.
  • Alla modeller som gick för snabbt och som inte kunde stå still tillräckligt länge för att man skulle få ett bra kort.
  • Att det har varit så få aktiviteter under dagarna. Hoppas att det förändras till nästa år!


Måste också
passa på att tacka alla som har varit med och arrangerat fashiondays. Idén är verkligen hur bra som helst och jag hoppas verkligen att den fortsätter att växa och kommer finnas i framtiden!

Fashiondays Borås.


Vad som var i goodiebagsen



Det här är alltså vad som fanns i goodiebagsen från Svea och Vivåga. Gillar att man fick Make Up Stores magazine som jag älskar att bläddra i och inspireras av och att få vantar, sockar, borste och hårspray var inte dumt det heller!

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 3: Modefabriken





Upptäckte att två av modellerna bor på samma ort som mig :)










Frisyrerna var gjorda av frisörer på Vivåga som fick en stor applåd!


Kvällens sista visning, och även fashiondays sista, var Modefabrikens på Grand Hotel. Kön var jättelång när vi kom dit tio minuter innan visningen skulle börja, men som tur var så hade Modefabriken bestämt sig för att vänta med att börja tills alla var inne! Var lätt den bästa modevisningen under hela fashiondays och missade man den här då missade man verkligen något! Musiken dånade och folk hoppade och skrek och det spelade ingen roll att champangen tog slut (450 personer hade kommit, de hade räknat med 200) vi hade grymt roligt ändå!

Fashiondays Borås.


Fashiondays dag 3: Stayhard















Som jag berättade igår så var det alltså ett antal killar ifrån Norrbys A-lag som agerade modeller vilket jag tyckte var väldigt roligt eftersom jag själv spelar fotboll. Trots att många inte hade gått innan så tyckte jag att de skötte sig bra och kriterierna för att gå visningen var att man hade storlek medium, var minst 183 cm lång och att man såg stenhård ut stod det i BT idag!

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 3: SVEA













När vi kom igårkväll till visningen så låg det en present på stolarna vilket det inte har gjort tidigare. Svea har aldrig varit något favoritmärke hos mig, äger inte och har aldrig ägt ett plagg därifrån, men de hade faktiskt en hel del fina kläder! Modellerna såg ut att ha väldigt roligt på catwalken tillskillnad från tidigare visningar och stämningen kändes mycket avslappnad med någon som vinkade till en vän, en som charmade lite med publiken och några modeller som klappade varandras händer när de mötte varandra.

Fashiondays Borås.

Nu säger jag godnatt



Blir första natten på fashiondays som jag inte går och lägger mig vid 3. Är verkligen helt slut så får ni se alla bilder och vad som finns i goodiebagsen imon!

Fashiondays Borås.

Kvällens modevisningar


pic: bellaobastian

Ikväll är
det dags för la grande finale med mingel, livemusik och bar. Under kvällen kommer vi få se modevisningar från Svea och Norrbys A-lag kommer visa oss kläder från Stayhard. Efter detta kommer festen fortsätta på Grand Hotel där Modefabriken har visning och fest.
Låter som en bra avslutning va?

Fashiondays Borås.

Fashiondays Borås 29 oktober



Hittade den här videon från gårdagens visningar på fashiondays hemsida ifall att det finns någon som vill kolla på något annat än bilder :)

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 2: Tangled Garment

















Superfräck sminkning och snygga skor syntes genom hela visningen och Tangled Garment var den enda under kvällen som hade en modell som verkligen visste hur man skulle göra. Han gick i perfekt takt och stod still längst fram vid pressen länge och bytte position flera gånger så att alla fick möjlighet till att få ett bra kort, mycket cred till honom (bild nummer två till höger).

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 2: Diis















Andra märket ut för kvällen var Diis och jag lovade Therese att skicka alla bilder till henne för hon hade inte möjlighet att ta kort själv och det förstår man ju när man måste sköta allt runt sin visning. Älskar verkligen hennes långklänning med brottarrygg och hon använder sig av samma tyg på flera plagg genom visningen och det gillar jag. Verkligen en begåvad tjej som har framtiden framför sig och som kommer fortsätta leverera underbara ting!

Fashiondays Borås.

Dagens tips



Idag är
sista chansen att shoppa på fashionoutleten och skulle inte det vara ett tillräckligt skäl att gå dit så kan jag berätta att de sänker alla priser vid 15.00. Finns det någon som kan säga nej då?

Fashiondays Borås.


Fashiondays dag 2: Bella o Bastian SS11

















Efter att hon visat sin höstkollektion så fick vi även se hennes sommarkollektion inför nästa år. Personligen gillar jag mer höstkollektionen som får mig att tänka på Marie-Antoinette och det franska hovet på 1700-talet medan den här känns mer som fjärran östern och lite mer svårklätt eftersom det inte finns många som skulle ta på sig huvudbonaderna till vardags. Däremot känns allting väldigt genomtänkt och Isabella är riktigt duktig och hon är inte rädd för att sticka ut. Ska bli spännande att se hur det går för henne i framtiden! :)

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 2: Bella o Bastian AW10



















Först ut på visningen var bella o bastian med superfint hår och sminkning på sina modeller. Olyckligtvis så tog batteriet slut i min systemkamera efter bara några minuter, men som tur var hade jag med mig min digitalkamera också. Kan avslöja att det är en av klänningarna som syns på catwalken här som kommer in till fashionstore imorgon och om jag säger att jag älskar alla vecken och sammetsmaterialen som de använder sig av så kanske ni redan nu kan gissa vilken klänning det är som de har lagt undan till mig?

Fashiondays Borås.


Fashiondays dag 2: Soaré på Textil och Modefabriken








Utställning med illustrationer av Louise Lam, Anthony Lappas, Sigrid Linden, Johanna Ivstedt och Anna Maria Ivstedt.

Vid åttatiden började folk strömma in och förrutom att mingla runt eller ta ett glas i baren så kunde man gå runt och kolla på olika kreationer som fanns utspridda i rummet. Fastnade speciellt för de härliga fotona på bilden längst ned som verkligen var snyggt gjorda. Skulle lätt vilja ha en sån tavla hemma!

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 2: Backstage















Följde med min klasskompis Linda backstage för att kolla på när hon blev sminkad och provade kläder inför Diis modevisning. Fick även chansen att träffa Therese Fredman som är tjejen bakom märket och som går första året på programmet textilingenjör på Textilhögskolan. Efter alla fått prova sina kläder och fått håret fixat så var det dags för genrep och sedan var det bara att vänta tills klockan slog åtta och alla andra skulle komma.

Fashiondays Borås.

Kvällens modevisningar


pic: bellaobastian

Kom nyss hemfrån en frisbeegolfrunda med min pojkvän och efter att jag slängt i mig lite mat så blir det till att åka in igen. Dagens aktivitet är Soaré på Textil och Modefabriken med musik, underhållning och modevisningar från bland annat Diis och bella o bastian. Hörs ikväll!

Fashiondays Borås.

Vad som var i goodiebagsen



Gårdagens goodiebags från Jolina, Bloom och Helens Beauty Center innehöll det här: en väldans massa papper och besvikelse men även några bra grejer. Vad sägs om en gratis klippning när du gör en sling eller färgbehandling hos Bloom? 20 % rabatt på ett valfritt plagg hos Jolina? Men min absoluta favorit var 2 timmar med en personlig tränare på Onyx. Den kommer lätt utnyttjas!

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 1: Mingel och visning på HBC



































Sista visningen för kvällen stod Helens Beauty Center för och kläderna kom från second hand affärerna Vera´s Gaderob, Emmaus och Myrorna. Min favorit under kvällen var brunetten med den klarblåa dressen och fräcka frisyren. Kändes väldigt classy! Efter att modevisningen var över fortsatte festen på Vimmel men då åkte jag hem för ingen av mina vänner tänkte gå dit.

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 1: Tjejkväll på Gina Tricot



Påväg till Helens Beauty Centers modevisning möttes vi av en glad nyhet: Tjejkväll på Gina Tricot med 20 % rabatt på hela sortimentet. Självklart var vi tvugna att gå in! Provade de här plaggen varav kjolen som jag spanat in på nätet tidigare, men tyvärr satt inget av plaggen riktigt bra så blev inget köp.

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 1: Mingel på Vera´s Gaderob









Efter Jolina och Blooms visning gick vi förbi Vera´s Gaderob och minglade runt lite och kollade på olika plagg. Hittade bland annat ett par superfina gubbskor som jag inte hade sett tidigare idag, men tyvärr var de för små. När vi druckit upp våra glas och kollat färdigt tackade vi för oss och gick vidare!

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 1: Mingel och visning på Bloom

































På kvällen följde Linda med igen och vi gick till Blooms frisörsalong som hade modevisning där Jolina stod för kläderna och de själva frisyrerna. Gillade den ljusbruna/beiga tröjan på den åttonde bilden och även de svarta skinnbyxorna var en favorit. Fick faktiskt en rabattcheck på 20 % på valfritt plagg i deras goodie bag så kanske jag ska svänga förbi och prova plaggen imorgon?

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 1: FashionStore













Mycket fina och välsydda plagg på en väldigt liten yta skulle jag beskriva butiken om någon frågade mig. Har du inte redan planerat in ett besök här så tycker jag verkligen att du ska göra det. Själv har de lagt undan en klänning från bella o bastian som jag såg en tjej hade på sig på fashion award för några veckor sedan men som jag då inte visste märket på (hittade den på nätet i förrgår och blev hur glad som helst!). Den ska tydligen komma in till fashionstore på lördag och ett hett tips är att kika förbi då om du inte redan nu fastnar för något!

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 1: Modefabriken







Andra stoppet blev Modefabriken som är en mycket mysig affär som säljer både dyra och lite billigare märken. Det allra bästa enligt mig är att de säljer Nudiejeans och varje gång man går in här så hittar man något man vill köpa med sig hem. Passade även på att hämta biljetter till deras modevisning på Grand Hotel på lördag som jag tror kommer att bli en riktig succé!

Fashiondays Borås.

Fashiondays dag 1: Veras Gaderob









Första besöket för dagen blev på vintageaffären Vera´s gaderob och det fanns mycket fint. Jag är inte direkt förtjust i begagnade kläder, men har de ett bra märke och bra kvalité är det en annan sak och jag hittade både Miumiu och Acne jeans. Blev dock inget köp för jag orkade inte prova, maybe next time!

Fashiondays Borås.

Jag måste be om ursäkt



För den dåliga uppdateringen idag. Köpte ett mobilt bredband på Media Markt i morses för att jag skulle kunna uppdatera hela tiden, men det misslyckades totalt! Det gick inte att ladda upp bilder på bloggen och internet fungerade väldigt dåligt. Suck. Jag försökte iaf och imorgon ska jag gå till Textilhögskolan där jag vet att jag kan gå in på internet. Här ser ni goodie bagsen som jag fick ikväll, berättar imorgon vad det var som var i!

Fashiondays Borås.

Regnet öser ner men vad gör väll det

Idag börjar fashiondays och på schemat står fashionstore, workshop med textilhögskolan, modevisning med Jolina och second hand visning. Tänkte även hinna med ett besök på Modefabriken och Veras gaderober. Hörs!

Fashiondays Borås.

Mina köp på fashionoutleten


Klänning: Day et Mikkelsen 150 kr. Tröja: Cheap Monday 100 kr.


T-shirt: Tommy Hilfiger 75 kr. Skor: 100 kr.


Badolja: Odd Molly 30 kr. Nagellack: Essie 30 kr.

Det här fick följa med mig hem igår från VIP-kvällen. Är speciellt nöjd över klänningen från Day et Mikkelsen som jag lyckades få tag på och även nagellacket från Essie som jag har velat prova ett tag men aldrig kommit till skott att beställa :)

Vill du också fynda kläder så besök Fashionoutleten nu under Fashiondays i Borås. Deras öppetider är torsdag 12-19.00, fredag 10-19.00 och lördag 10-17.00. Du hittar den på Nybrogatan 7 i Simonsland vid Navet!

Fashiondays Borås.

Rabatter under Fashiondays



Tänkte tipsa er om alla rabatter som det finns att utnyttja nu under fashiondays här i Borås som jag tror att många av er är intresserade av!

Torsdagen:
Okularium. 30 % på alla bågar. Plats: Allégatan 30.
Modefabriken. För varje femhundring du handlar för får du ett par sockar. Plats: Österlånggatan 33.
Brides and Beauties. 10 % rabatt på allt i butiken på Brides and Beauties International (gäller ej på bal och bröllopsklänningar). Plats: Österlånggatan 21.
Pagelle. 20 % rabatt på hela sortimentet (ej på skinn). Plats: Lilla Brogatan 26.
Provrummet.se. 25 % rabatt på valfri vara hos provrummet. Plats: Viskastrandsgatan 1, våning 2 (mittemellan centrum och knalleland, i Simonsland).

Fredagen:
Okularium. 30 % rabatt på alla bågar. Plats: Allégatan 30.
Modefabriken. För varje 100-lapp du handlar för får du ett par trosor eller kalsonger från The White Briefs. Plats: Österlånggatan 33.
Provrummet.se. 25 % rabatt på valfri vara hos provrummet. Plats: Viskastranddsgatan 1, våning 2 (mittemellan centrum och knalleland, i Simonsland).
Pagelle. 20 % rabatt på hela sortimentet (ej på skinn). Plats: Lilla Brogatan 26.

Lördagen:
Pagelle. 20 % rabatt på Pagelles sortiment (ej på skinn). Plats: Lilla Brogatan 26.

Alla dagar:
Stayhard.se. 100 kr i rabatt på ditt första köp över 300 kr. Ange kod "welcome" i kassan!
MQ.se. Fri frakt på allt du handlar. Ange "friokt10" i kampanjkodsfältet.
Vera´s Gaderob. 10 % på allt i deras vintagebutik. Plats: Österlånggatan 16.
Careofcarl.com. Fri frakt och fria byten på deras nätbutik för herrkläder!
Cleo Hår & Hud. 10 % på alla klippningar och 20 % rabatt på hårprodukter från Matrix sortiment. För att du ska kunna utnyttja rabatten behöver du ta med dig fashiondays magasinet som du bl.a. kan få tag på fashionoutleten (eller varför inte skriva ut det från nätet och hoppas på att det också går bra!). Plats: Holmsgatan 11.
Dorama Hudcenter. 15 % rabatt på ansiktsbehandling. Telnr: 033 - 10 60 30. Plats: Yxhammarsgatan 1.
Hemtex. 100 kr rabatt för varje 400 kr du handlar sängkläder för (gäller alla påslakanset, underlakan och örngott). Plats: Stora Brogatan 11.
Bokia. Fynda böcker när Bokia Storknallen rensar sitt lager i helgen!

Fashiondays Borås.


Fashiondays VIP-kväll









Först av alla kom Linda och jag till outleten men vi var snälla och lät några ställa sig före oss i kön så de kunde stå under taket utan att bli blöta (vi hade paraply!). De första tio fick komma in lite tidigare än alla och eftersom de före oss hade fått sällskap av lite vänner så lyckades vi precis komma med bland de tio första! Väl inne möttes vi av flera rum fyllda med kläder och skor och jag hittade lite fynd som jag lovar att ni ska få se imorgon bitti.

Fashiondays Borås.

Nu är det dags att åka in

Nu ska jag in på fashiondays VIP-kväll och hämta mitt tävlingskuvert och kika in outleten och förhoppningsvis hittar jag något fint plagg att köpa med mig hem. Hörs lite senare ikväll!

Fashiondays Borås.

Höjdpunkterna ni inte får missa



Imorgon drar fashiondays igång och jag hoppas att ni är lika spända och förväntansfulla som jag är! Nu kan ni hitta mig och de andra tävlande på fashiondayshemsida och det vi tävlar om är goodiebags från ett tiotal affärer i Borås samt titeln "Bloggbattle A/W 2010 - Borås bästa bloggare!".

För er som inte har möjlighet att åka till Borås så kan ni följa fahiondays här på min blogg med ständiga uppdateringar och bilder!

Torsdagen:
Fashionoutlet 12.00-19.00. Fynda märkeskläder och provkollektioner och se till att besöka outleten första dagen så att inte godbitarna hinner försvinna! (de tar kort!) FashionOUTLET: Nybrogatan 7, Simonsland (vid Navet).
Fashionstore 13.00-19.00. Planera in ett besök på den här Pop-up butiken som enbart är öppet nu under fashiondays. Här hittar du unika kreationer från små märken och nya designers. Under dagen får du även se styliser styla kreationerna live till en pågående photoshoot. Hemsida här. FashionSTORE: Nybrogatan 7, Simonsland (vid Navet).
Samtal med Elin Nyström 17.15. Skaparen bakom märket Stylein kommer att berätta om sin egen resa och sina tankar kring vad det innebär att starta eget och att växa. OSA här. Textil-och modefabriken: Olovsholmsgatan 32, våning 3.
Visning och mingel på Bloom 18.00-20.00. I samarbete med JOLINA kommer en visning genomföras och det kommer bjudas på bubbel och småsaker. Goodiebags så långt lagret räcker! Begränsat antal platser så OSA här nu. Bloom: Bryggaregatan 18-20, 1 trappa upp.
Modevisning på HBC 20.00. I samarbete med Borås största second hand butiker, Veras gaderober, Emmaus och Myrorna, bjuder Helens Beauty Center på god stämning, god dryck, fina goodiebags och en efterfest på Vimmel! Helens Beauty Center: Stora Brogatan 37.

Fredagen:
Workshop med designtreor 15.00-17.00. Med elever från Bäckängsgymnasiet. Under dagen kommer de även att visa och låta besökarna prova på exklusiva saker som de har lärt sig under deras treåriga utbildning. Textilmuséet: våning 1, Druveforsvägen 8.
Mingel på Fashionstore 19.00.22.00. Din chans att mingla tillsammans med några av designersen och höra dem berätta om deras kreationer.
Soaré med Textil-och modefabriken 20.00-01.00. Under kvällen bjuds det på musik, utställning och modevisningar med bella o bastian, diis, Tangled Garment och Erik Josefsson. OSA här. Fabriken: Nybrogatan 10, Simonsland (vid Navet).

Lördagen:
Sista chansen på Fashionoutleten 15.00.17.00. Nu sänks priserna! FashionOUTLET: Nybrogatan 7, Simonsland (vid Navet).
Extro Mingel 19.00-23.00. Fashiondays avslutas ute i Simonsland och det bjuds på livemusik, bar och diverse överaskningar! OSA här. Fabriken: Nybrogatan 10, Simonsland (vid Navet).
SVEA modevisning 19.30. Du blir automatiskt anmäld till Sveas modevisning när du OSAr till Extros Mingel och den kommer vara på samma plats.
Stayhard modevisning 20.30. Senaste modet från deras hemsida. Även den här visningen blir du anmäld till och den kommer också vara på Nybrogatan 10.
Modefabriken modevisning. Modefabriken bjuder på modevisning på Grand och mer information finns i deras butik. Hemsidan här. Grand Hotell: Hallbergsplatsen 2.

För mer information och bilder kolla in fashiondays hemsida här.

Fashiondays Borås.


Fashiondays i Borås 28-30 oktober














pic: fashiondays.nu

Här ser ni hela schemat för FashionDays nästa vecka och jag kommer hålla er ständigt uppdaterade här på bloggen vad som händer under dagarna och med bilder från alla ställen och aktiviteter jag har varit på. Är dessutom med i fashiondays blogbattle och ni kommer hitta mig och de andra deltagarna i tävlingen här under vecka 43!

Fashiondays Borås.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0