Föreläsning om reklamationshantering


Photo | By me

I fredags hade vi en jätteintressant föreläsning om reklamationshantering och olika tvättråd och jag ljuger inte när jag säger att det var en av de bästa lektionerna vi har haft under hela vår studietid! Gunilla Jönsson hette vår föreläsare och hon är en av totalt fyra personer som sitter i allmänna reklamationsnämnden..

För att göra en heldagsföreläsning kort så tänkte jag dela med mig av de bästa tipsen hon sa till oss:
- Du har rätt att klaga på en produkt i 3 år, dock kanske inte biträdet i butiken accepterar felet men hon ska iaf lyssna och förklara och diskutera med dig.
- Det finns ingen lag som säger att man måste ha med sig kvittot vid en reklamation. Dock bestämmer säljaren själv villkoren och vill då oftast att kvitto uppvisas. Om inget kvitto finns men man ändå på något vis kan få fram ett köpbevis (kontoutdrag exempelvis) får man räkna med ersättning i form av lägsta pris varan sålts för.
- Ett presenkort eller tillgodokvitto håller i 10 år om inte företaget inte angivit ett datum på kortet.
- Noppor är den vanligaste reklamationsorsaken på kläder och för att ett plagg ska få noppor måste det ursprunliga materialet ha en inbyggd egenskap att få noppor, de kommer alltså inte bara dit! Ju töjbarare tyget är och ju mer blandningar av olika material, desto större risk för nopping. Stickade plagg har större benägenhet att få noppor än vävt. Och kom ihåg, ta aldrig bort dem med ett föremål, det förvärrar dem bara!
- Använd ingen bikini med elastan i i badhus, eftersom klor bryter ned elastanen.
- Första tvätten man gör på ett plagg ska vara enligt tvättgraderna, sen ska man tvätta som man vill. Enligt Gunilla behövs bara tre olika grader: 40, 60 och 95.
- Bomull ska tvättas vid 60 grader. Står det 40 grader så tvätta det i 40 (förrutom underkläder) men med jämna mellanrum i 60 grader för att ta död helt död på bakterierna och för att ta bort fetterna.
-Ull blir rent vid 40 grader!
- Oftast står det på syntetplagg att de ska tvättas i 30 grader, kör bara det första gången, sedan i 40!
- Polyester tvättas i 60 grader och Polyamid i 40.
- För att fiberna i plaggen ska må som bäst bör man torktumla dem direkt efter man tvättat dem. Syntetmaterial ska torkas i 50 grader och bomull i 80 grader. Går att ställa in på torktumlaren.
- Mögelangrepp kommer lättare på läderprodukter än textilier och har du fått mögelfläckar, använd filmjölk!

Det där var en hel del, men ni som har läst det har nog märkt att det är många användbara tips som jag genast ska ta i bruk här hemma! Kan också berätta att det kommer nya standarder för skötselmärkning nu nästa år som Gunilla berättade mer om och det verkar som att det kommer bli ännu lättare att förstå dem!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0